Media om När djävulen kom till Bagarmossen

Recensioner

Anita Santessons nya bok har fått positivt mottagande.

Boken handlar om utsatthet och våra försök att göra något åt det.

Många har tyvärr känt igen sig i tonårsmamman Ylva och hennes döttrar.  Bara en sådan sak som att möta vid tunnelbanan på kvällen för att vad som helst kan hända. ”Måste vi verkligen anpassa oss?” undrar den ena dottern, när hennes syster satt upp håret i en frisyr som sägs försvåra för eventuellt överfall. ”Bodde vi i Afrika fick vi akta oss för vilddjur”, svarar Ylva och försöker skoja bort obehaget.

I myterna möter vi samma utsatthet som #metoo satt fingret på 2017.  Därför finns inslag av uråldriga berättelser med i handlingen och gestaltar ett fenomen vi människor genom berättandet försökt hantera på olika sätt, tyvärr ända sedan Gilgamesheposets tid.

DN:s Lotta Olsson tipsar:

.. Det är en synnerligen stormig historia med sanslösa förvecklingar, men bäst är alla detaljerade iakttagelser av hur vuxna och tonåringar beter sig i dagens Stockholm.

.. Visserligen bor jag inte Bagarmossen, men i en liknande söderförort till Stockholm, och jag läser med stor igenkänning om tunnelbanevardagen, bekymren för ungdomarna … Den sortens miljöer är inte så vanliga i litteraturen. (Lotta Olsson DN 170318) Ladda ner hela artikeln

 

Susanne Marko – dramaturg, författare, teaterrecensent bl a i DN
Har läst ”När djävulen kom till Bagarmossen” av Anita Santesson.
Det var en njutning!
Tänk er:
Magisk realism.
Samhällskritik.
Filosofi.
Diskussion om kampen mellan ont å gott.
Originella karaktärer som omedelbart väcker sympati och engagemang.
I en oupphörligt rafflande thriller.
För mycket av det goda? Inte alls! För det är så skickligt och elegant sammanvävt att allt ingår en självklar förening i en berättelse om vår samtid och de eviga frågorna människan alltid ställts inför.

Om inte detta är en bladvändare av bästa kvalitet så vet jag inte hur en sån ska se ut!

 

Stories from the City
… detta är en strålande inkörsport i modern magisk realism…
Det är spännande, roligt, skarpt samhällskritiskt, fascinerande, intressant, utmanande och varmt. Jag gillar verkligen och rekommenderar till de flesta, särskilt kanske den som liksom jag är skeptisk till det övernaturliga. Placerat i en socialrealistisk kontext funkar det fantastiskt bra.
Läs hela recensionen här Betyg: 5 stjärnor (av 7)

 

Jennies boklista: Betyg 4 av 5. Fascinerande, spännande & underhållande! Läs här

 

Jenny Edvardsson – gymnasielärare svenska och historia skriver på Twitter: Jag är tagen…av det magiska, av myterna, av karaktärerna men också av de realistiska skildringarna. Läs!
Jag älskar magisk realism och har saknat en svensk författare inom denna genre. Nu har jag hittat en! Tack!

 

Bibliotekstjänst, BTJ-häfte nr 8, 2017: Interiörerna från Stockholms Akrobatiska Kunskapsgymnasium innehåller åtskillig komik. Myllret av tydligt tecknade gestalter och händelser i en mycket realistisk storstadsverklighet samverkar med myter och sägner, främst historien om Faust. Allvar och humor blandas friskt i en spretande handling som hålls samman av ett vitalt och obändigt språk. Marie Louise Lindell

Artiklar och intervjuer med Anita Santesson

Anita Santesson i Tidningen Gymnasiet

Läraren Ylva tar hjälp av djävulen för att styra upp orättvisor och missförhållanden. I Anita Santessons nya bok utspelas kampen mellan gott och ont i en gymnasieskola. (2017-06-02)

Släpper lös ondskan

Människor och tro, P1 9/2 Hör intervjun drygt 30 min. in i programmet.

Cassandra Alm, P5 Stockholm 3/3 intervjuar Anita Santesson om boken, ansvar och bagisfisken drygt 9 min. in i programmet.

I decembernumret av Situation Stockholm kan man läsa en intervju med Anita.

Tidningen Hammarby Skarpnäcks reporter Christoffer Röstlund Jonsson träffade Anita på Byälvsvägen. Artikeln är publicerad i Tidningen Hammarby/Skarpnäck nr 49 2016 och intervjun avslutades med en liten  film.

Anna Alexandersson intervjuade Anita Santesson för Mitt i Hammarby Skarpnäck, publicerat den 21 december 2016.

Läs också utdrag ur boken och intervju med med Christofer Blom, målaren av graffitibilden som det berättas om i boken.

Anna Alexandersson skriver i Mitt i Hammarby Skarpnäck 17 januari 2017 om fiktionens kändisar som trampat stadsdelarnas gator och torg. Läs artikeln.

Evenemang med koppling till boken

DNs Lars Epstein bevakade när Stoffe återskapar Bagisfisken

kulturproduktion