Aarons nya land

AARONS NYA LAND

en guidad tur genom den svensk-judiska historien

producent: Anita Santesson

medverkande: Anne Kalmering, Danny Gordon,Eifra Santesson
och många fler, foto: Malin Nicander

Den judiska gruppen är en av Sveriges fem nationella minoriteter. De utgör 0,2 % av landets befolkning. Det här är en del av den svenska historien värd att studera i ljuset av den nutida flyktingdebatten. Serien berättar om när de första judarna fick komma till Sverige 1775 fram till vår egen tid. Resan går från Malmö i söder via Stockholm, Västsverige och Norrköping till Dalarna och Malmberget. Spår av judiska pionjärer, gårdfarihandlare, operasångerskor och flyktingar berättar historien om att bli svensk och ändå behålla en kulturell särart.

Stort mediaintresse för Aarons nya land. Länkar till artiklar och intervjuer.

Nedan finns länkar till alla avsnitt. För syntolkade versioner följ länk.

1. Danny Gordon som Aaron Isaac foto Anita Santesson
Danny Gordon som Aaron Isaac: Foto Anita Santesson

Del 1 onsdag 29 juli 2015 22.00 SVT!
En svensk minjan
Se del 1

Aaron Isaac från Mecklenburg i Tyskland hör talas om att Sverige behöver sigillgravörer.

Han kommer till ett land där judar är förbjudna. På kort tid blir han vän med kungen, grundar en judisk församling, blir indragen i svensk-ryska kriget och anklagad för att ha förfalskat sedlar.

2. anne och ingrid i gogan
Anne Kalmering och historikern Ingrid Lomfors i Göteborgs synagoga. Foto: Malin Nicander

Del 2 onsdag 5 augusti 2015 22.00 SVT1
Att bli svenskar
Se del 2

Judereglementet begränsar svenska judars boende och yrken. För att klara sig krävs nytänkande och uppfinningsrikedom. Den växande industrialismen skapar arbetstillfällen och ökar förutsättningarna. I Norrköping säljer Philip Jeremias allt från spelkort till rapsolja och i Nääs grundas ett seminarium som gör slöjd till ett banbrytande skolämne.

3. finkelsteins bod.foto Anita Santesson
Eifra Santesson och Jennie Finkelstein utanför Finkelsteins bod Malmberget. Foto Anita Santesson

Del 3 onsdag 12 augusti 2015 22.00 SVT1
Kärleken och traditionen
Se del 3

Den judiska Emma Lamm och dalmasen Anders Zorn förälskar sig. Hon lämnar det borgerliga livet i Stockholm, flyttar till Mora och skaffar folkdräkt. Tillsammans med Anders återupplivar hon midsommar och startar folkhögskola för hemslöjd. Änklingen Enoch Finkelstein är en av de fattiga judar som flyr till Sverige från Öst. Han börjar sälja färdigsydda byxor längs järnvägsbygget mot norr. Samtidigt växer ett intresse i Sverige för rasbiologi.

4. eva lecerof och eifra santesson foto malin nicander
Eva Lecerof kom till Sverige med Kindertransport. Hennes mamma fick arbete som hushållerska hos prästen i Munkfors. Foto: Malin Nicander

Del 4 onsdag 19 augusti 2015 22.00 SVT1
I krigets skugga
Se del 4

Att dana det nya Sverige, bygga sjukhus, konserthus och högskolor och visa sin svenskhet är viktigt för de judar som etablerat sig i landet. Men när nazisterna kommer till makten i Tyskland kräver Sverige och Schweiz att ett J ska stämplas i judars pass. Man vill inte ha några judiska flyktingar. Ett strängt system tillämpas. Femhundra barn och ett litet antal ungdomspionjärer får inresetillstånd. Det är den judiska församlingen som ska bära ansvaret att välja ut vilka som ska få komma och se till att de blir försörjda.

sessionssal. foto Anita Santesson

I slutet av alla avsnitt samtalar Danny Gordon, Anne Kalmering och Eifra Santesson. Foto: Anita Santesson

SVT1 har även sänt serien 17/11, 24/11, 3/12 och 10/12 2015

För mer info kontakta lars.farago@gmail.com 070 765 34 37
eller vargkatten.produktion@gmail.com