Klezmer 2020

Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten Produktions samarbete fortsätter 2020 efter ett lyckat år 2019 med den framgångsrika festivalen Klezmezz i Malmö/Skåne, Göteborg/Västra Götaland och Stockholm.

Konserter våren 2020

Hevruta BeMusika

Hevruta BeMusika hebreisk text

Söndag 22 mars 2020
UPPSKJUTET TILL HÖSTEN
MER INFORMATION KOMMER SNART

Stallet Världens Musik
Stallgatan 7, Stockholm T-Kungsträdgården
Servering från 17:30
Dansworkshop 18:00 – Heléne Don Lind
Konsert 19:00 Hevruta BeMusika
Dans till kvällens band ca 20:00

Biljetter och mer info stallet.st

16:00 Årsmöte i Klezmerföreningen för gamla och nya medlemmar.
Anmäl dig senast 15 mars till klezmerforeningen@gmail.com så bjuds du på enkel förtäring.
UPPSKJUTET – MER INFORMATION KOMMER SNART

Musikern Valeria Conte lever tillfälligt i Stockholm för att studera judisk kultur och religion och lära ut klezmermusik på Paideia. Hon har en lång historia med judisk musik och musikstilar från andra delar av världen. Valeria är från Italien och började spela vid fem års ålder. Musiken har styrt många av hennes livsval. Hon har rest och bott i Norden, Israel och Europa, studerat och framfört judisk musik och jiddischsånger. En viktig erfarenhet är studierna vid GLOMAS, The Nordic Master of Global Music, på Sibelius Akademin i Helsingfors och Kungliga Musikakademin i Århus.

Foto Valeria Conte

”Jag insåg att det finns millioner sanningar. Även om jag växte upp i en specifik musikkultur kan jag finna mig själv och hitta gemensamma värderingar när jag möter andra som vuxit upp på andra sidan planeten.”

Genom improvisation, musikaliska dialoger som utifrån impulser i ögonblicket har Valeria lärt sig bygga kontakt, närhet och förståelse. Läs mera på www.valeriaclarinetta.com

Klezmerföreningen passar på att arrangera två konserter med Valeria och artister från andra länder. Kopplat till konserterna blir det som vanligt dansworkshops och dans till klezmermusik.

Den första konserten är premiär för Hevruta BeMusikaen nyskapad konstellation med nyskriven och kanske oskriven musik inspirerat av judiska religionsstudier ”hevruta” där frågor och dialog är centrala. Valeria har bjudit in två skickliga musiker att i samspel med henne spela musik för själen. Möt tre musiker förankrade i judisk, arabisk respektive romsk tradition och dessutom i improvisation.

Medverkande
Valeria Conte – klarinett (Stockholm/ Italien)
Isabel Douglass – dragspel (Köpenhamn/USA)
Lotta-Maria Pitkänen – fiol (Helsingfors/Finland)

Efter konserten spelar Hevruta BeMusika klezmer till dans.

Heléne Don Lind leder dansworkshop innan konserten och inspirerar till danser senare under kvällen. Hon är rytmiklärare, danspedagog och en av de främsta förmedlare i Sverige av dans i den judiska traditionen till klezmermusik. Hon lär ut traditionella danser men utvecklar också stilen genom improvisation och andra influenser. Hon har lång erfarenhet av undervisning och sceniskt arbete.

ENTRÉ: 160 kr ordinarie, 100 kr medlem Stallet eller Svenska Klezmerföreningen / studerande / pensionär

Arrangör: Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Stockholms läns landsting. Vi samarbetar med Stallet Världens musik, Bajit och Judiska församlingen i Stockholm.

Vallila Klezmorim

Klezmer med Sisu – Gästspel från Finland

Lördag 25 april 2020
Stallet Världens Musik
Stallgatan 7, Stockholm
T-Kungsträdgården
Servering öppnar 18:00
Dansworkshop 19:00 med Mea Nordenfelt
Konsert 20:00
Dans till kvällens band ca 21:00

Biljetter och mer information – stallet.st

De fyra musikerna i bandet träffades på klezmerjam som äger rum en gång i månaden i Helsingfors och upptäckte att de gillade samma slags sound och musikalitet. Bandet spelar traditionella och nya klezmerlåtar, jiddisch folksånger och chassidiska nigunim (trallar). De vill presenterar genrens autentiska sound och uttrycks i en lekfull kombination med vår tids musik. Vi bjuds ibland in att sjunga med i vackra melodier och efter konserten blir det dans till klezmerlåtarna.

Valeria Conte: klarinett och sång
Antti Korhola: violin
Juska Ojajärvi: dragspel
Philip Holm: kontrabas

Antti Korhola, violin, spelar klezmer, romskt, nordisk folkmusik och bluegrass, utbildad på Sibelius Akademin – uppskattar särskilt klezmermusikens kammarmusikaliska uttryck.

Juska Ojajärvi, dragspel, spelar allt från klezmer till elektroakustisk folkmusik, utbildad på Sibelius Akademin – har en förkärlek för klezmerns kommunikativa och berättande innehåll.

Philip Holm, kontrabas, har stort intresse vid sidan av klezmer för folkmusik och jazz, utbildad på Helsingfors Pop & Jazz Konservatorium – gillar det nyanserade kompet han lyssnat in hos äldre klezmerband.

Mea Nordenfelt är utbildad danspedagog och dansterapeut. Hon lär ut dans till klezmermusik och internationell folkdans. Danserna är både egentillverkade och traditionella. Dansmaterial hämtas mestadels från israeliska och amerikanska källor, bl a inspirerat av Chassidiska danser. Du får möta och uppleva annorlunda traditioner på ett lustfyllt sätt. De flesta danserna är ringdanser, där alla tar lika stor del och har en plats i ringen. Syftet är främst rörelseglädje och gemenskap, men även att väcka intresse för kulturtraditioner. I Östeuropa finns det en filosofi som säger att varje människa är unik men ändå lika , som en länk i en ring som varken har en början eller ett slut.

kulturproduktion