9 liv

9 liv är uppföljaren till den prisbelönta 5768 visningar på YouTube som handlar om resandetjejen Rosita.

Böckerna handlar om Rosita som går i högstadiet och är av Resandefolket. I den första boken 5768 visningar på youtube möter vi Rosita som älskar att sjunga och drömmer om att bli en stor artist. Men hon har det inte alltid så lätt. I skolan gör hon allt för att inte märkas, hon vill inte bli trakasserad för sin bakgrund. Samtidigt har är det jobbigt hemma med mammas epilepsianfall. Men så får Rosita reda på en talangjakt som ska äga rum och tillsammans med Lena och Natti bestämmer hon sig för att delta. Målet är att vinna så hon kan ge pengarna till sin mamma.

I uppföljaren 9 liv har bandet med Lena och Natti blivit succé. De ska till och med få vara med på tv. Men jobbiga saker händer i Rositas familj och inget blir som hon tänkt sig.

BTJ skriver så här: ”Detta är en på alla sätt viktig, angelägen och intressant berättelse som skildrar en av de svenska minoriteterna, deras starka familjeband och deras kultur mitt i vanlig svensk vardag.”
Helhetsbetyg: 4. – Helene Ehriander.

”Berättelserna är händelserika och intressanta att läsa. Det kan vara lite tungt att läsa om hur jobbigt Rosita har det. Men samtidigt är det berättelser om kärleken till sin familj och till musiken. Böckerna visar att alla har möjlighet att lyckas med det man drömmer om oavsett vilka förutsättningar man har. ” Agnes Bokblogg

Foto: Athina Strataki. Anita Santesson och Ralf Rosengren