Storytelling

ABRAKADABRA

Under Stockholms kulturfestival presenterar Anita Santesson och Vargkatten produktion Storytelling i samarbete med Musikaliska kvarteret.

Lördag 17 augusti 17-19 Musik och Storytelling
Söndag 18 augusti 17-19 Musik och Storytelling samt föreställningen Tre gånger bränd
Clarasalen, Musikaliska kvarteret, Nybrokajen 11
Musik och berättelser om vår förmåga att förändra
Orden Abrakadabra har ofta förknippats med magi. En magisk formel och allt kan förändras. Kanske är det just det vi behöver i dessa tider? 

Så vad är Storytelling?
Berättande är en urgammal konstart som allt mer kommer tillbaka. I England och USA har Storytelling fått nytt liv. Klipp sprids på sociala medier över  berättare som delar med sig av lifestories, myter och sagor. Företag har börjat tala om Storytelling som interaktivt verktyg för kommunikation. Men Storytelling är också en form för underhållning, läkande och engagemang. 

Anita Santesson har arbetat med berättande på olika sätt sedan 1987. Hon är regissör, producent och författare. Under våren var hon 12 veckor på en internationell Storytellingutbildning på Emerson College i Sussex. Varje torsdagskväll  kom publik från när och fjärran för att lyssna på  deltagarnas berättelser från hela världen. När det visade sig att engelsmännen älskade nordiska myter gjorde Anita föreställningen ”Tre gånger bränd”  som hade premiär på Emerson i maj. 

Anita är också inbjuden att medverka på  Oxford Storytellingfestival i slutet av augusti. Vill du testa Storytelling? Välkommen att medverka på en workshop 23-24 november.

Full av inspiration från  berättarkvällarna i England bjuder Anita nu in storytellers och musiker under Stockholms kulturfestival. Under två kvällar får du som besökare höra 12 berättelser om vår fantastiska förmåga att förändra. Det blir lifestories, myter, sagor och musik.
Föreställningen ”Tre gånger bränd” visas söndag den 18 augusti.

Atida och Semmy Stahlhammer spelar magisk musik. Semmy berättar också från boken Kodnamn frisör.

Abera ke dabera kommer ursprungligen från arameiskan och betyder ”med ord skapar jag”. 

Medverkande

David Adamek

Skådespelare och Storyteller från Tyskland som också medverkade på Emerson under våren. David är engagerad inom YIP i Järna. Han  är känd för att med humoristisk ton berätta om allvarliga ting.

Hélène Bohman-Blomqvist

Musicerande berättare från Järna, verksam i ALBA/Allians för läkande berättande. Utbildar waldorflärare i berättarkonst. Hélène är även singer-songwriter. I sin ungdom låg hon på svensktoppen. Idag skapar hon musikteater tillsammans med vuxna som har särskilda stödbehov. Hon har gett ut två sångsamlingar och tre skivalbum.

www. helenebohman-blomqvist.com

Ronit Koerner
Ronit är känd för sin humor och berättar för alla åldrar: sagor från hela världen, historier, legender, livshistorier, böcker, judiska berättelser och läkande fredsberättelser. Hon berättar på bibliotek,vandringar, festivaler, på ALBA arrangemang och hemma hos folk.

Anita Santesson

Kulturproducent, författare, regissör, filmare med särskilt kärlek för myter. 2014 fick hon och  Ralf Novak Rosengren Sveriges Radios Barnens romanpris. Tillsammans med violinisten Semmy Stahlhammer och streetdansaren Maele Sabuni  fick hon  internationella utmärkelsen YAM Awards 2018.  

Anita är aktuell med föreställningen Sinnesexperimentet.  Hon ger kontinuerligt workshops i kreativt skrivande och storytelling. Både inom Skapande skola och för vuxna.

Anitas föreställningar subventioneras av Stockholms stad och finns på Kulan.
vargkatten.se

Carl Johan Rehbinder

Författare, skådespelare, regissör, pedagog – och berättare.

Har varit aktiv till och från i berättarkretsar sedan 2003 och medverkat årligen på Fabula Storytelling Festival. Har berättat på Berättartorget, vikingafestivaler, Medeltidsveckan och mer därtill. Carl Johan använder sig av storytelling i all sin pedagogiska verksamhet.

Favoritområdet är mytologiska berättelser, framför allt nordiska och indiska historier.

rehbinder.se

Atida Munthe Stahlhammer

Klassiskt skolad cellist som även behärskar folkmusik och klezmer.  Har gått på Royal College of Music i London. Atida har framträtt på Stockholms slott och som solist med orkestrar i Sverige och Östeuropa. Hon har även spelat i Europa och USA.  Atida  är känd för sina tolkningar av cellosonater men hon  kan också restaurera musikinstrument! Atida har spelat med Stahlhammer Klezmer Classic och Kv. Arken. Hon undervisar även i cello.

Du hittar henne på insta atidastahlhammer

Semmy Stahlhammer

Världskänd violinist, uppfinnare,  instrumentrestauratör och kritikerrosad författare.

Semmy var förste konsertmästare på Kungliga Operan i Stockholm och lektor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i 25 år. Han slog igenom som 10-åring på  Hylands  hörna och debuterade som  13-åring med Stockholms filharmoniker.  När han var 16 fick han scholarship till The Juilliard School. Han har  även gått på Curtis Institute of  Music. Semmy leder också Stahlhammer Klezmer Classic Ensemble, som grundades av Semmys farfar omkring 1910 i Polen.

semmystahlhammer.se