Bach och artisterna

Varför just Johann Sebastian Bach?

Bach var genom sin musik en motståndets mästare. Han fångade känslor och spelade kontrapunkter på beställning som fick folk att glömma allt. Och han retade gallfeber på kyrkan eftersom besökarna glömde vad som predikades inför musikens skönhet.

Författaren Georg Klein beskriver Bach som en motståndsman som genom sin konstnärliga kraft skapat förändringar.

I konsten kan vi människor mötas och öppna ögonen för helt nya vägar i livet.

Artisterna

Semmy Stahlhammer har varit förste konsertmästare på Kungliga Operan i 25 år. Han pensionerades 2017. Han är lärare på musikhögskolan och grundare av Stahlhammer Klezmer Classic Trio.

Semmy har spelat över hela världen och vunnit många priser bland annat i J.S. Bach International Violin Competition, Washington DC. Han slog igenom på Hylands hörna redan som 10 åring  se klippet här. När han var 17 fick han scholarship  till den berömda Juiliard (Fameskolan) i New York.

Maele ”Reeflex” Sabuni är dansare, koreograf och lärare på Balettakademien. Han är en av våra främsta battle-dansare och har uppträtt runt om i världen.  Maele var med som dansaren i Melodifestivalen 2014 med Acewilder och 2016 med Saraha som koreograf och dansare.Han är flerfaldigt prisbelönt Maele är flerfaldigt prisbelönt till exempel i Swedish Best dance Crew.  När det gäller världsmästerskapen i Street dance, Juste Debout representerade han Sverige i Hiphop 2013. Några år senare, 2016 vann han Houseklassen, men var tvungen att avboka på grund av Andra chansen i Melodifestivalen. 2018 representerade han Sverige i Houseklassen i Juste Debout. Samma år vann hann The Abyss House Dance experience i Washington DC samt DJ:ade och dansade för Grandmaster Flash på Polarprisgalan.

Semmy har skrivit boken Kodnamn frisör. Den handlar om hans far som under andra världskriget lyckades fly från ett arbetsläger och ansluta sig till polska partisaner. Men Polen var inte tryggt efter kriget. Genom att ansluta sig till Röda Armén lyckades han lämna Polen och så småningom komma till Sverige.

Maeles föräldrar flydde från krigets Kongo-Kinshasa till Sverige.