Hela skolan dansar – Skapande skola

I samband med föreställningen Bach in the Street erbjuder vi ett smörgåsbord av workshops anpassade till läroplanen. De läggs med fördel upp i parallella klasser som roterar så alla får prova på allt.

Hela skolan dansar!

Tänk dig en unik streetdanskoreografi till musik av Bach som alla elever och lärare på just din skola kan – och kan göra tillsammans. En dans där var och en också skapar sin egen del. En dans att ta till då behovet finns av att bryta ett mönster... En dans som tar lite mer än en minut.

Så här ser  grunden till dansen ut och kulturombudet på din skola får den också i en specialversion där lärare och elever kan lära dig steg för steg.

Beat av Mario Perez Amigo:

Bach in the Street med Maele Sabuni och Semmy Stahlhammer

regi och idé Anita Santesson

3 min film om föreställningen Bach in the Street och våra workshops
Skapande Skola

detta kan skrivas i ansökan…

I samtalet inspirerar vi och visar med innehåll och form hur vi i föreställningen omarbetat erfarenheter till gestaltande inslag i föreställningen. Och vägleder hur eleverna själva kan arbeta så. (Gestaltningen är viktigt den finns ju också som centralt innehåll i ämnet svenska.) Vi gör flera saker kring detta men ett konkret exempel är den handhälsningslek vi numera lär ut till publiken i föreställningen – och i samtalet beskriver och berättar om. Hälsningen gjordes bland barnen i den stad där Semmys pappa växte upp. Nästan ingen av de barnen överlevde eftersom nazisterna mördade i princip alla under 14. Barnen gick ju inte att använda som slavarbetare. Hälsningen blir till deras minne. Och därmed ett konkret exempel på hur en gestaltning kan symbolisera något större.

I workshopen har vi lagt till en del där eleverna får skapa sin egen dans. Streetdance bygger mycket på improvisation (hör exempelvis Maleles intervju vid det Kungliga nationaldagsfirandet på Skansen. Ett exempel på metod för detta är genom så kallad Krump  ( se någon minut på den länkade dokumentärer). Det är en improvisationsform där du som dansare skapar utifrån dina egna känslor och sorger.

Detta är i syfte för att eleverna ska kunna skapa under handledning av professionell

Vi kan också erbjuda fler workshops. I egenskap av författare/regissör med avstamp i dynamisk pedagogik hjälper Anita Santesson  eleverna att skapa egna stycken/performances. Gärna utifrån aktuella teman.

Anita har tidigare genom författarcentrum kört workshops i kreativt skrivande och dessutom undervisat i teater/regi/tv/film på MediaGymnasiet. Hon och Ralf Novak Rosengren fick Barnens romanpris 2014, Yam-Awards 2018…

Anita Santesson 0739417972, Lars Farago 0707653437

Vargkatten Produktion – vargkatten.se 

vargkatten. produktion@gmail.com

Här är ett stycke ur Tempo di Bourée av J.S. Bach:

Akustisk

Tempo di Bourée av J.S. Bach med beat

Workshop Bach in the Street from Vargkatten Produktion on Vimeo.

Vi uppmuntrar skolan att återkomma till den intränade dansen med jämna mellanrum som en teambildande insats. Det finns inga quick fix för oss som arbetar med unga – men det vi lär ut är ett verktyg på vägen. Och just det här verktyget är kul!

För subventionerat pris  2019 tryck här!

Hela skolan dansar

Ett projekt lämpligt för likabehandling, värdegrund, integration och teamkänsla, både inom enskilda grupper och  för att stärka skolan som team.

Hela idén med vår föreställning bygger på ett möte utöver det vanliga  som  i sig skapar en unik plattform för kommunikation.  

Vem är du? Var kommer du ifrån? Vart ska du?

Musiken lämnas  på ljudfil till skolan och vi uppmuntrar lärarna att fortsätta dansen med eleverna då andan faller på.                                                                                                                       

Maele Sabuni representerade Sverige i Just Deboute 2018 – vilket motsvarar världsmästerskapen i Streetdance. Han har koreograferat och dansat  på melodifestivalen tillsammans med artister som Ace Wilder och Saraha. Han medverkade också i Riksteaterns  succéturné Trans[e]ición. Sommaren 2018 vann han  en av Washington DC:s största streettävlingar. Dessutom är han en mycket omtyckt danslärare  med stor bredd inom all slags streetdance och en hårt uppbokad DJ  i hela Sveriges klubbvärld. 


Semmy Stahlhammer

Semmy Stahlhammer är förste konsertmästare på Kungliga Operan, lärare på musikhögskolan och grundare av Stahlhammer Klezmer Classic Trio.

Han slog igenom på Hylands hörna som 7 åring. Fick scholarship tillJuilliard (Fameskolan i New York) då han var 16.

Han har spelat över hela världen och vunnit många priser bland annat i J.S. Bach International Violin Competition, Washington DC. Semmy har också spelat med i melodifestivalen bland annat med Carola.

Regi och idé:

foto Athina Strataki.                      Anita Santesson

Anita Santesson är författare, regissör och lärare. 2014 fick hon Barnens romanpris för sin och Ralf Novak Rosengrens bok om resandeflickan Rosita. Hon gjorde även TV-serien Aarons nya land om Sveriges judiska historia  2016. Anita är utbildad inom Dynamisk pedagogik och har under många år även arbetat som lärare och med kreativt skrivande.

Mer information Vargkatten Produktion

Kontakt: Lars Farago 070 765 34 37 vargkatten.produktion@gmail.com 

AKTUELLT

Prisbelönt föreställningBest Small Ensamble i YAM – Jeunesses Musicales International.

Reportage i december i Sveriges Radio Kulturnytt

Reportage på SvT 26 januari 2019 i programmet Sverige!

Här kan du se vår medverkan på nationaldagen

Idé, produktion, regi, teknik, samtalsledare: Anita Santesson
Musik och arrangemang: Semmy Stahlhammer
Dans och koreografi: Maele Sabuni
Beat: Mario Perez Amigo
Samarb/stöd: Länsmusiken i Sth, Sths läns landst.
Fotografier: Anita Santesson / Peter Bothén