När djävulen kom till Bagarmossen

Jag är inte ensam om att upprepade gånger ha gett mitt privata nummer till en elev som inte har någonstans att ta vägen. Det finns mängder av hjältar i skolvärlden. Människor som arbetar hårt för att sprida kunskapens ljus i en värld som blir allt mörkare. Lärare slår knut på sig själva i sina försök att hjälpa elever, men hur ska de kunna arbeta med kunskap då så många unga mår så dåligt?

När djävulen kom till Bagarmossen är berättelsen om gymnasielärarinnan som sluter ett förbund med djävulen. Berättelsen låg och tickade då jag började arbeta som lärare. Efter tolv år i skolvärlden ställde den sig framför mig och krävde att få bli berättad. Den första versionen skrevs på Sören Bondesons skrivkurser. Sedan började jag på författarskolan i Lund och skrev där klart boken under handledning av Maria Küchen.

Anita Santesson 2017

”Samtidigt som jag njuter av att läsa magisk realism så ryser jag, eftersom jag känner undergången i historien närma sig allt mer. Det är definitivt en annorlunda läsupplevelse. Det är som att läsa en saga för vuxna.” Boktokig

.. Visserligen bor jag inte Bagarmossen, men i en liknande söderförort till Stockholm, och jag läser med stor igenkänning om tunnelbanevardagen, bekymren för ungdomarna … Den sortens miljöer är inte så vanliga i litteraturen. (Lotta Olsson DN 170318)


RECENSIONER OCH MEDIA
om boken och Anita Santesson


Anita Santessons roman
NÄR DJÄVULEN KOM TILL BAGARMOSSEN
gavs ut av Bucket List Books 2017 och togs över av Vargkatten Förlag 2021.

Anita Santesson är författare, filmare, pedagog och kreativ producent. Hon kommer från en berättande familj. Det är till sfären kring kultur, etnicitet, religion och musik hon ständigt återkommer. I den uppmärksammade filmen The Middle East Peace Orchestra följde hon judar och araber som tillsammans bildade en fredsorkester. 2012 var hon en av producenterna bakom Nordic Romani Festival – en musikfest med fokus på Resandefolket. För det arbetet fick Anita och hennes kollegor utmärkelsen ”Årets arrangör” på Folk och Världsmusikgalan i Gävle. Tillsammans med Ralf Novak Rosengren vann hon 2013 Podiums skrivartävling om att vara ung och rom. Boken fick namnet 5768 visningar på YouTube de fick även Sveriges Radios Barnens Romanpris 2014.  Uppföljaren 9 Liv kom på vargkatten förlag 2021. När djävulen kom till Bagarmossen, är hennes debutroman för vuxna, där delar hon frikostigt med sig av sina erfarenheter som gymnasielärare och sin passion för myter. Anita verkar även som regissör. Tillsammans med violinisten Semmy Stahlhammer och dansaren Maele Sabuni fick hon internationella Jeunesses Musicales pris för bästa ungdomsföreställning i Santiago de Compostela 2018. Bach in the Street har gjort internationell succé och har i dagsläget spelat mer än 360 föreställningar. Föreställningen fick även äran att vara med på k.ungliga nationaldagsfirandet på Skansen 2016

Foto Athina Strataki

Anita Santesson driver även företaget Vargkatten produktion.

Boken kan sägas tillhöra genren magisk realism och vänder sig främst till vuxna, men kan med fördel läsas av både ungdomar och äldre. Läs ett smakprov ur boken här.

EVENEMANG
24 februari 2022– Bagisfisken återuppstår
3 mars Samtal 2022 – Bagarmossen / Linje 17
3 mars 2022 – Releasefest