Media om När djävulen kom till Bagarmossen

Recensioner

Anita Santessons nya bok har fått positivt mottagande.

Boken handlar om utsatthet och våra försök att göra något åt det.

Många har tyvärr känt igen sig i tonårsmamman Ylva och hennes döttrar.  Bara en sådan sak som att möta vid tunnelbanan på kvällen för att vad som helst kan hända. ”Måste vi verkligen anpassa oss?” undrar den ena dottern, när hennes syster satt upp håret i en frisyr som sägs försvåra för eventuellt överfall. ”Bodde vi i Afrika fick vi akta oss för vilddjur”, svarar Ylva och försöker skoja bort obehaget.

I myterna möter vi samma utsatthet som #metoo satt fingret på 2017.  Därför finns inslag av uråldriga berättelser med i handlingen och gestaltar ett fenomen vi människor genom berättandet försökt hantera på olika sätt, tyvärr ända sedan Gilgamesheposets tid.

DN:s Lotta Olsson tipsar:

.. Det är en synnerligen stormig historia med sanslösa förvecklingar, men bäst är alla detaljerade iakttagelser av hur vuxna och tonåringar beter sig i dagens Stockholm.

.. Visserligen bor jag inte Bagarmossen, men i en liknande söderförort till Stockholm, och jag läser med stor igenkänning om tunnelbanevardagen, bekymren för ungdomarna … Den sortens miljöer är inte så vanliga i litteraturen. (Lotta Olsson DN 170318) Ladda ner hela artikeln

Susanne Marko – dramaturg, författare, teaterrecensent bl a i DN
Har läst ”När djävulen kom till Bagarmossen” av Anita Santesson.
Det var en njutning!
Tänk er:
Magisk realism.
Samhällskritik.
Filosofi.
Diskussion om kampen mellan ont å gott.
Originella karaktärer som omedelbart väcker sympati och engagemang.
I en oupphörligt rafflande thriller.
För mycket av det goda? Inte alls! För det är så skickligt och elegant sammanvävt att allt ingår en självklar förening i en berättelse om vår samtid och de eviga frågorna människan alltid ställts inför.

Om inte detta är en bladvändare av bästa kvalitet så vet jag inte hur en sån ska se ut!

 

Stories from the City
… detta är en strålande inkörsport i modern magisk realism…
Det är spännande, roligt, skarpt samhällskritiskt, fascinerande, intressant, utmanande och varmt. Jag gillar verkligen och rekommenderar till de flesta, särskilt kanske den som liksom jag är skeptisk till det övernaturliga. Placerat i en socialrealistisk kontext funkar det fantastiskt bra.
Läs hela recensionen här Betyg: 5 stjärnor (av 7)

Jennies boklista: Betyg 4 av 5. Fascinerande, spännande & underhållande! Läs här
Jenny Edvardsson – gymnasielärare svenska och historia skriver på Twitter: Jag är tagen…av det magiska, av myterna, av karaktärerna men också av de realistiska skildringarna. Läs!
Jag älskar magisk realism och har saknat en svensk författare inom denna genre. Nu har jag hittat en! Tack!

Boktokig: När djävulen kom till Bagarmossen av Anita Santesson

Så härligt att läsa svensk magisk realism. I När djävulen kom till Bagarmossen slår Ond och God vad. Ond säger att människan är kapabel till vad som helst och han ska bevisa det. Ond tar plats i kvinnan Jezebel Jones och flyttar in i lägenheten bredvid Ylva. Ylva är lärare på Stockholm Akrobatiska Kunskapsgymnasium. Hon anar inte att hjälpen som grannen erbjuder är en hjälp hon egentligen inte vill ha.
Samtidigt som jag njuter av att läsa magisk realism så ryser jag, eftersom jag känner undergången i historien närma sig allt mer. Det är definitivt en annorlunda läsupplevelse. Det är som att läsa en saga för vuxna.

Bibliotekstjänst, BTJ-häfte nr 8, 2017: Interiörerna från Stockholms Akrobatiska Kunskapsgymnasium innehåller åtskillig komik. Myllret av tydligt tecknade gestalter och händelser i en mycket realistisk storstadsverklighet samverkar med myter och sägner, främst historien om Faust. Allvar och humor blandas friskt i en spretande handling som hålls samman av ett vitalt och obändigt språk. Marie Louise Lindell

Jennies boklista: Fascinerande, spännande & underhållande!

Nisse Scherman Tankar från en samlares hjärna.

När författaren debuterar för vuxna gör hon det med något som hon kallar magisk realism. Var boken tilldrager sig hörs på titeln i denna framtidsdystopi. Bagarmossen några år fram i tiden är inte så trevligt. Utanförskap och stor brottslighet, främst övergrepp på kvinnor. Fler våldtäktsmän härjar i trakten. Det är nästan en epidemi.

Ylva Svensson är lärare på Stockholms Akrobatiska Kunskapsgymnasium. Hennes kropp är inte längre anpassad till hennes arbete och hon hånas en del. Hon lever för sina barn. Toto är färgad och städerska på samma skola. Hon bryr sig om alla och är mycket godhjärtad. Även hon lever för sina barn. Bahar är arbetskamrat med de andra två, hon arbetar som skolsköterska. Med tiden har hon blivit desillusionerad men dras med i de andras entusiasm, även om hennes barn är det viktigaste.

Allt kretsar kring dessa tre kvinnor som är helt olika, men ändå har så mycket gemensamt. Intill Ylva flyttar en mystisk kvinna in. Så småningom blir man varse att det är hon som styr i Bagarmosse. Med onda krafter. Dramatiken tätnar i förorten och många hemska händelser sker. 

Romanen belyser dagens problem genom att visa vad som kan hända om vi inte skärper till oss, även om djävulen kanske inte kommer att flytta in. Men kanske något liknande fenomen. Här finns mycket svärta i romanen, men också en gnutta humor. Karaktärerna lever och är lätta att identifiera sig med. Kanske är gränsen mellan gott och ont alldeles för tydlig. 

Även om boken naturligtvis är alldeles för lång har Anita Santesson lyckats skriva en tankeväckande saga med överraskande inslag.

Betyg: 3 tomteluvor 

Artiklar och intervjuer med Anita Santesson

Gymnasieläraren Ylva Svensson bor med sina tonårsdöttrar i Bagarmossen. Hon arbetar på en friskola i innerstan och kämpar dagligen för utsatta ungdomar i ett allt hårdare samhällsklimat. En dag flyttar djävulen in i lägenheten bredvid och erbjuder sin hjälp. Vad ska man göra när ansvaret för den nya generationen bollas mellan hem, skola och samhälle? Ska man sätta sig på rumpan och vara mindful, eller ta saken i egna händer?Anita Santesson i Tidningen Gymnasiet

Läraren Ylva tar hjälp av djävulen för att styra upp orättvisor och missförhållanden. I Anita Santessons nya bok utspelas kampen mellan gott och ont i en gymnasieskola. (2017-06-02)

http://tidningengymnasiet.se/slapper-los-ondskan/

Människor och tro, P1 9/2 Hör intervjun drygt 30 min. in i programmet.

Cassandra Alm, P5 Stockholm 3/3 intervjuar Anita Santesson om boken, ansvar och bagisfisken drygt 9 min. in i programmet.

I decembernumret av Situation Stockholm kan man läsa en intervju med Anita.

Tidningen Hammarby Skarpnäcks reporter Christoffer Röstlund Jonsson träffade Anita på Byälvsvägen. Artikeln är publicerad i Tidningen Hammarby/Skarpnäck nr 49 2016 och intervjun avslutades med en liten  film.

Anna Alexandersson intervjuade Anita Santesson för Mitt i Hammarby Skarpnäck, publicerat den 21 december 2016.

Läs också utdrag ur boken och intervju med med Christofer Blom, målaren av graffitibilden som det berättas om i boken.

Anna Alexandersson skriver i Mitt i Hammarby Skarpnäck 17 januari 2017 om fiktionens kändisar som trampat stadsdelarnas gator och torg. Läs artikeln.

Evenemang med koppling till boken

DNs Lars Epstein bevakade när Stoffe återskapar Bagisfisken