Bach & Books

Bach & Books en serie med musik och författarsamtal.

Denna gång i poetisk form där musiken och orden  möts på ett alldeles nytt sätt.

2 maj 18:00

sam foto
Sam Carlquist foto Anders Henriksson

80:- för medlemmar
120:- för övriga
anmälan och platsinfo
kultur@jfst.se
SERVERING
enkla smörgåsar och dryck.

Under snart fyrtio år har Sam Carlquist bott i Stockholms-förorten Rågsved. Hans tankar kretsar kring människorna i det lilla samhället som speglar världen. Vem ser barnen? Är Gud den chef som den ensamme mannen grälar så högljutt med? Vad gör Gud i Rågsved? Vems är kärleken som hörs? Vem är Takläggaren? Natten bevittnar drömmar och tröst. Flykt, for sale uppgivenhet eller tilltro. Är den tysta grannfrun en av de Trettiosex Rättfärdiga? Här uppstår samtal mellan poeten och den som han ställer till svars för tillvarons obegripligheter. Enligt god judisk tradition kommer svaren – som en motfråga – till den som undrar.

Han har tidigare varit regissör vid Riksteatern och i trettio år programchef för verksamheten i Kungsträdgården för vilket han härom året tilldelades Stockholms stads S:t Eriksmedalj.

Semmy Stahlhammer – spelar J.S. Bach, decease Partita no 2 i d-moll för soloviolin

DSC_4152 (2)
Semmy Stahlhammer foto Magnus Ragnhäll
Semmy Stahlhammer är förste konsertmästare på Kungliga Operan, lärare på Kungliga Musikhögskolan och grundare av Stahlhammer Klezmer Classic Trio. Läs mer här

Johann Sebastian Bach skrev tre sonater och tre partitor för soloviolin. Violinisten Semmy Stahlhammer är flerfaldigt internationellt prisbelönt för sina tolkningar av dessa.
Vid sex tillfällen får vi möjlighet att lyssna till Semmy Stahlhammers tolkningar följt av ett boksamtal med en aktuell författare.

 

Tidigare

Semmy Stahlhammer – J.S. Bach, Sonat no 2 i a-moll för soloviolin

Dan Korn ortodox rabbin, samhällsdebattör och folklivsskildrare.
I sin nya bok Rasister det är vi allihopa, Carlsson bokförlag, vänder han upp och ner på många etablerade ”sanningar”. Han skriver: Svenskarna är inte särskilt rasistiska. Däremot är uppfattningen om konsensus, det vill säga att vi alla helst skall hålla med varandra, en typisk svensk företeelse. Det gör många av oss oförmögna att acceptera att alla inte är som vi.

Dan Korn ifrågasätter etablerade sanningar om rasismen i Dan KornSverige
och världen. Har det gått inflation i utpekandet av rasister?
Är vår mörka historia mindre mörk än vad vi trott?

Välkommen till ett samtal om Dan Korns nya bok, om svensk och judisk identitet, om intolerans, främlingsfientlighet, rasism och hur de bäst kan bemötas.

HenryBronett

7 mars 18:00

80:- för medlemmar
120:- för övriga
anmälan och platsinfo
kultur@jfst.se

 

Henry Bronett författare, poet och debattör från Stockholm berättar om sitt författarskap.

 

Semmy Stahlhammer spelar Partita no1 i h-moll av J.S. Bach

Henry Bronetts senaste bok Kaddish: Historietter utkom hösten 2015 på Bokförlaget Langenskiöld, och är hans första novellsamling.

Henry Bronett är uppvuxen på cirkus. Efter utbildning vid Scenskolan i Stockholm har han verkat både som clown, skådespelare, producent och regissör inom cirkus, film, tv, teater och opera.

Poesisamlingen ”Närmare Nu” kom 2005. ”En Blå Bok” 2013.
Han har också skrivit flera barnböcker och visat fotografier på Etnografiska museet: Images to poetry.

Henry Bronett har direktkontakt med sina läsare via sociala media  bl a Facebook och sin hemsida. Hur påverkas 2000-talets författarskap då läsaren och författaren allt oftare möts i en dialog? Varför fick novellsamlingen titeln Kaddish?

bbhfb21 feb

 

 

 

 

 

Premiär för Bach & Books på Judiska församlingen

Måndag 22 feb 18.00
80:- för medlemmar
120:- för övriga
anmälan och platsinfo
kultur@jfst.se
Semmy Stahlhammer är flerfaldigt internationellt prisbelönt för sina tolkningar Bachs konserter för soloviolin. Han spelar sonat nr 1 i g-moll som är den första i en serie av sonater och partitor där J.S. Bach fick möjlighet att skapa musik relativt fritt.

Lena Einhorn är en av Sveriges främsta författare och filmare – vinnare av Augustpriset och Guldbaggar.

 Foto Agneta Åkesson

Lena Einhorn, författare, filmare, läkare. Aktuell med ny bok som publiceras i USA i mars. Hennes böcker ger oväntade perspektiv på människor, religion och historia oberoende av om de handlar om August Strindberg, Jesus från Nasaret, Gilel Storch eller Greta Garbo. Lena rör sig inom ett brett spektrum av ämnen i sitt författarskap och lyckas med konsten att ge både djup och närhet. Hur gör hon när hon skriver? Var hämtar hon inspiration? Vilka reaktioner får hon? Varför släpper hon sin nya bok i USA? Läs mer här

Semmy Stahlhammer  spelar sonat nr 1 i g-moll som är den första i en serie av sonater och partitor där J.S. Bach fick möjlighet att skapa musik relativt fritt.

Arrangör Judiska församlingen i Stockholm i samverkan med / stöd från Vargkatten produktion, Kulturrådet, Stockholms stad, Sensus