Arrangemang inför turnén ESTER 2016

Nacka, cheapest Guds Hus
Fisksätra kyrka
onsdag 24 februari kl 18:30

KVINNOFRID

Tillit, kön, makt, kultur i de heliga skrifterna och idag.

Debatter om kvinnors rätt till sin kropp är åter aktuella. Kan kvinnor lita på män? Vad krävs för att kvinnor ska känna sig trygga i det offentliga rummet? Vilka strategier har kvinnor för att värna rätten till sin kropp? Vad säger vi till våra tonårsflickor? Vad säger kulturen/religionen/lagen? Vilken roll spelar religionen för kvinnors trygghet som moralföreträdare, folkrörelse, …? Vad har förändrats sedan Esters bok skrevs och vad är fortfarande aktuellt i historien som är 2500 år gammal?

Medverkande: Ricky David, Ricky David är utbildad lärare i religion och engelska. Hon har jobbat länge med judiska ungdomar och undervisning i judiska studier i Stockholm, Helene Egnell, präst och ledare för Centrum för religionsdialog i Stockholms stift, Lamia ElAmri ordförande European Forum of Muslim Women. Samtalet leds av Annika Wirén från Guds Hus vänförening.

 

Göteborgs Stadsmuseum
Norra Hamngatan 12
onsdag 2 mars 18:00

SALIG BERUSNING

Religionsfirande med karnevalsstämning och teater.

Ett samtal om judiska Purimspel, kristna Staffanspel och andra spektakel – kulturarv, demaskering av makten, festlig gemenskap. När religion och kultur tillåter och uppmuntrar utlevelse fantasier och lossar på spärrar. Inledare: Yael Feiler, teatervetare, regissör, dramaturg, översättare och samhällsdebattör, Dan Korn rabbin och folklivsforskare, Annika Nordström, arkivchef på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och leder Sveriges arbete med Levande kulturarv – Unescos konvention för skydd av immateriella kulturarv. Ett levande kulturarv som ingår i Sveriges förteckning är Purim. Se Levande traditioner

Kungsholms Församlingssal
Parmmätargatan 3, Stockholm
måndag 7 mars kl 19:00

VEM HÖRS OCH VEM TÖRS

Om opinioner och makt. Snabba mediedrev eller långa trådar som bygger kunskap och moral. Hur påverkar oss media, politik, religion till att finna gott och ont i korta och långa tidsperspektiv?

Medverkande i samtalet: Emanuel Karlsten journalist, föreläsare, rådgivare inom sociala medier, Bengt Kristensson Uggla professor i filosofi, kultur och företagsledning, docent i tros- och livsåskådningsvetenskap, Michaela Lundell vetenskapsjournalist, har arbetat på Sveriges Radio, varit redaktör för tidskriften Judisk krönika och dess ungdomstidskrift Mish Mash. Samtalsledare Helene Egnell, präst och ledare för Centrum för religionsdialog i Stockholms stift.

Mejeriet
Vårdträdsplan 3, Västervik
onsdag 9 mars kl 18:00

SNACKA OM IDENTITET

Bibelns Ester ställs flera gånger inför frågan om vem hon är och vad hon berättar för andra om sig själv. Vad berättar du om dig själv för andra? Har du flera identiteter? Är det vanligt att vi kan visa flera identiteter samtidigt?

K.U.N.G. – Kultur Utan Några Gränser har bjudit in till samtal på ungdomskaféet Mejeriet RFSL, Föreningen Tillsammans, polis, präst med flera.