Samah Salaime

Samah Salaime
palestinsk-israelisk
feminist och aktivist

på Sverigebesök
Stockholm 19-21 april

Allvar och fest

Socionomen Samah Salaime är en av ledarna i Fredens oas, en by i Israel, där judar, muslimer och kristna bor tillsammans. Hon arbetar mot våld i nära relationer och för jämställdhet, framförallt i arabiska samhällen. Hon har startat organisationen AWC – Arab Woman in the Center framförallt för att motverka våld mot kvinnor i hemmet.

Samah Salaime är opinionsbildare på arabiska, hebreiska och engelska. Israels största dagstidning Yediot Achronot har utnämnt henne till  en av israels tio viktigaste aktivister under 2017.

19 april  kommer hon till Stockholm för att föreläsa på Ersta Sköndal Bräcke Högskola. Samma kväll gör hon ett program för Vänföreningen Fredens Oas.

Lördagen den 21 april bjuder Vargkatten produktion, Elizabeth Narrowe och Svenska Klezmerföreningen in till ett samtal: Samah Salaime samtalar med Kerstin Dejemyr polis med 25 års erfarenhet av arbete mot våld i nära relationer, Rebecca Rickert-Olsson, psykolog och handledare vid kvinnoklinikerna i Stockholm samt Johanna Schiratzki, professor i välfärdsrätt med fokus på barnens bästa. Samtalet kommer att fokusera på hur vi kan hjälpa flyktingkvinnor.

Kvällen avslutas med en fest till Samah Salaimes ära med Palestinsk dabke och judisk klezmer.

Under veckan gör Samah Salaime flera andra besök bland annat ska hon besöka Rinkebyskolan, träffa UD och SIDA samt besöka Föreningen Fredens Oas’ vänner i Sverige.

Läs hennes artiklar i
Haaretz
+972 Magazine
Läs också
Intervju om organisationen Arab Women in the Center
Interreligöst center GTU
Intervju WAF
Lyssna på
tacktal i London för pris från New Israel Fund UK


Program

torsdag 19 april
Arrangör: Ersta Sköndal Bräcke Högskolan
Föreläsning dagtid.

Arrangör: Föreningen Fredens Oas’ vänner i Sverige
19.00 Samah Salaime berättar om Fredens Oas, grundskolan och fredsskolan.
Plats: Eugenia, Kungsträdsgårdsgatan 12.
Mer information: Margareta Feinberg 0707823427
Affisch

Lördag 20 april
Arrangör: Vargkatten Produktion, Svenska Klezmerföreningen och Elizabeth Narrowe
Plats: Stallet Världens Musik, Stallgatan 7.
18.00 Samtal Kvinnor och våld i nära relationer och hur vi kan stödja flyktingkvinnor
Samah Salaime samtalar med Kerstin Dejemyr polis, Rebecca Rickert-Olsson, psykolog. Moderator: Johanna Schiratzki, professor i välfärdsrätt.
20.00 Dabke & klezmerfest med försäljning av palestinska kvinnors hantverk samt judisk och palestinsk dans och konsert.
Artister och program DABKE och KLEZMERFEST
Wikipedia – om DABKE

BAKGRUND TILL SAMTALET

I somras besökte vi Neve Shalom tillsammans med vår vän Elizabeth Narrowe som arbetade på FN i Jerusalem. Samah Salaime en av byns ledare som också är socionom och palestinier visade oss runt och berättade om sitt arbete mot våld i nära relationer.

Samah Salaime, Anita Santesson, Elizabeth Narrowe, Lars Farago, Neve Shalom 2017

Då hon fick höra att vi var från Sverige spände hon ögonen i oss och sa ”Jag måste få komma och berätta om mina erfarenheter, ni har fått så många flyktingar från Mellanöstern. Dessa kvinnor kommer att vara så utsatta. Jag vill så gärna dela med mig av mina kunskaper.”

Elizabeth Narrowe följde upp vårt besök genom att koppla ihop Samah Salaime med professor Johanna Schiratzki på Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Torsdagen den 19 april kommer hon dit och föreläser för deras elever. Förutom att besöka föreningen Neve Shaloms vänner och tala om sitt fredsarbete kommer Samah Salaime också vara huvudperson i vårt samtal lördagen den 21 april. Kvällen avslutas med en judisk-palestinsk fest till hennes ära, där Vargkatten produktion och Svenska Klezmerföreningen är värdar.

Mer information:
Lars Farago 0707653437,
Elizabeth Narrowe 0760066559,