Unikt gästspel från Berlin

Måndag 25 januari 18.00
Stockholms Stora Synagoga
föranmälan senast 18 januari kultur@jfst.se

Abrahams barn möts i musiken
när Synagogal Ensemble Berlin gästar Stockholm

Ett unikt musikaliskt och religiöst gästspel äger rum i Guds hus 24 januari och Stockholms Stora Synagoga 25 januari.

Musik för själ och öra, cheapest  är judisk liturgisk musik med toner som når in på djupet. Med sällan hörda klanger som ändå är lätta att ta till sig. TRAILER

Synagogal Ensemble Berlin är en kör i världsklass och upprätthåller traditionen efter den store kompositören Louis Lewandowskis (1821-1894, Berlin) med körmusik som förenar judiska liturgiska klanger med västerländska harmonier.

Körledare och organist  Regina Yantian, solist kantor Isaac Sheffer som har bakgrund som operasångare och har sjungit med några av världens främsta dirigenter. Se mer info om ensemblen och solisterna nedan.

– Många av Lewandowskis melodier och arrangemang är än idag standardrepertoar för kantorer i synagogor över hela världen. Musik kan ta över där ord inte räcker eller där vi pratar olika språk. Musik kan på så sätt bygga broar där vi kan lära känna våra olikheter men också  tillsammans hitta  det som är gemensamt, säger rabbin Ute Steier.

Kören Synagogal Ensemble Berlin är inbjudna av Guds Hus i Fisksätra och Judiska Församlingen i Stockholm för att göra två konserter den 24 och 25 januari. Det här är det första samarbetet mellan Guds Hus och den Judiska församlingen.

Guds Hus är ett interreligiöst fredsprojekt, där Svenska kyrkan, Nacka församling, Stockholms katolska stift och Muslimernas förening i Nacka samverkar i ett socialt arbete, religionsdialog, fredsböner, kulturfestivaler.

– Musik har en gränsöverskridande möjlighet och vi vill lyfta fram vårt gemensamma ursprung som Abrahams barn. Musik kan ta över där ord inte räcker eller där vi pratar olika språk. Musik kan på så sätt bygga broar där vi kan lära känna våra olikheter men också hitta gemensamheter. och se till det som förenar säger Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling.

I Fisksätra kyrka gör den gästande kören en konsert på söndag kl 17 tillsammans med en ensemble ur Nacka Kammarkör som leds av Per Rönnblom.

Följande dag håller Synagogal Ensemble Berlin en egen konsert i Stockholms Stora Synagoga med kantor Isidoro Abramowicz som gästartist.

Som nästa steg för Guds hus pågår en insamling för uppförandet av en moské intill den befintliga kyrkan i Fisksätra.

Under 2016 invigs Bajit – ett judiskt kultur och utbildningshus i centrala Stockholm. Därmed öppnas nya dörrar till det judiska Stockholm, för upplevelser och samverkan.

Mer information om ensemblen och solisterna

I december var kören Synagogal-Ensemble-Berlin värdar för den femte Lewandowski festivalen. Varje fredag och på alla judiska helger kan man höra hans musik och arrangemang i Synagogan på Pestalozzistraße. De senaste åren har kören turnerat i Israel, Polen, England och Frankrike.

Solisten, kantorn Isac Sheffer är född i Israel och har haft en lång karriär innan han kom till Berlin, som kantor i New York och dessförinnan som operasolist bl a för Israel Philharmonic Orchestra under ledning av Zubin Mehta och Claudio Abbado.

Körledaren och organisten Regina Yantian har lett ensemblen och varit synagogans organist sedan 1998. Hon har tidigare även varit sångare i kören.

Körens åtta sångare arbetar alla i Berlins olika operakörer eller som frilansande solister.

Körens hemsida

Arrangörer: Judiska församlingen i Stockholm, Guds Hus i Nacka, Sensus, Vargkatten produktion.