Klezmer 2020

Konsertscenerna är stängda
lyssna / dansa / upplev

vi kommer hem till dig online

Svenska Klezmerföreningens och Vargkatten Produktions samarbete fortsätter efter vår framgångsrika festival Klezmezz hösten 2019.

Konserter hösten 2020

Klez is More

Streamad Konsert
tisdag 15 decemer kl 18:00

Klez is More

Klezmerkonsert – Festmusik för glädje och dans saltat med ett par tårar. Klezmer är judisk festmusik med rötter i Östeuropa som speglar mötet mellan traditionell musik och moderna tongångar. Från glömska efter andra världskriget har musiken fått en renässans när unga musiker i Amerika sökte sina musikaliska rötter. Snart var klezmern tillbaka i Europa och blev populär i vida kretsar. Stockholmsbandet Klez is More är ett av de senast etablerade i Sverige.

Miriam Oldenburg, dragspel, Martin Rosengart, klarinett och Bobby Ringström Cabeza, kontrabas. Njut och gläds med traditionella klezmerlåtar, se smakprov på https://www.facebook.com/klezismore/videos/1522326427871491

Dansant festmusik i bästa klezmertradition så skapa lite plats för svängom där hemma. Mer om bandet och fler videos hittar du på https://www.facebook.com/klezismore/

Inom kort kommer här länk till konserten.
Direktsändning 15 december kl 18.

Streamad Konsert
torsdag 10 decemer kl 20:00

Kizelo Mleko
Balkanös och klezmersväng

Programmet sänds digitalt, info: https://kungstradgarden.stockholm

Bandet Kizelo Mleko bjuder på en svängig föreställning med balkan- och klezmermusik som är lätt att ryckas med av. Ensemblen visar att musiken som globalt språk kan öppna nya dörrar till andra kulturer. I samarbete med Musikaliska / Länsmusiken i Stockholm / Kungsträdgården, Stockholms stad

Hevruta BeMusika
inställt pga sjukdom

Hevruta BeMusika hebreisk text

Lördag 21 november 20.00
KONSERT
uppskjutet från våren

Stallet Världens Musik
Stallgatan 7, Stockholm T-Kungsträdgården
Konsert 20:00 Hevruta BeMusika

Biljetter och mer info stallet.st

Musikern Valeria Conte lever tillfälligt i Stockholm för att studera judisk kultur och religion och lära ut klezmermusik på Paideia. Hon har en lång historia med judisk musik och musikstilar från andra delar av världen. Valeria är från Italien och började spela vid fem års ålder. Musiken har styrt många av hennes livsval. Hon har rest och bott i Norden, Israel och Europa, studerat och framfört judisk musik och jiddischsånger. En viktig erfarenhet är studierna vid GLOMAS, The Nordic Master of Global Music, på Sibelius Akademin i Helsingfors och Kungliga Musikakademin i Århus.

Foto Valeria Conte

”Jag insåg att det finns millioner sanningar. Även om jag växte upp i en specifik musikkultur kan jag finna mig själv och hitta gemensamma värderingar när jag möter andra som vuxit upp på andra sidan planeten.”

Genom improvisation, musikaliska dialoger som utifrån impulser i ögonblicket har Valeria lärt sig bygga kontakt, närhet och förståelse. Läs mera på www.valeriaclarinetta.com

Klezmerföreningen passar på att arrangera två konserter med Valeria och artister från andra länder. Kopplat till konserterna blir det som vanligt dansworkshops och dans till klezmermusik.

Den första konserten är premiär för Hevruta BeMusika en nyskapad konstellation med nyskriven och kanske oskriven musik inspirerat av judiska religionsstudier ”hevruta” där frågor och dialog är centrala. Valeria har bjudit in två skickliga musiker att i samspel med henne spela musik för själen. Möt tre musiker förankrade i judisk, arabisk respektive romsk tradition och dessutom i improvisation.

Medverkande
Valeria Conte – klarinett (Stockholm/ Italien)
Isabel Douglass – dragspel (Köpenhamn/USA)
Lotta-Maria Pitkänen – fiol (Helsingfors/Finland)

ENTRÉ: 160 kr ordinarie, 100 kr medlem Stallet eller Svenska Klezmerföreningen / studerande / pensionär

România! România! România!
ingår i Stallets 20-årsjubileum

Lördag 24 oktober 20.00
Stallet Världens Musik Stallgatan 7, T-Kungsträdgården
Biljetter 200 kr, Medlem 140 kr.

Sabbath Hela Veckan
Sofia Berg Böhm
Foto: Amanda Lindgren
Adriana Savin Foto Henrik Dahl    

Sabbath Hela Veckan
Sofia Berg Böhm
Adriana Savin
Heléne Don Lind   
Mea Nordenfelt
värd Lars Farago

Se inspelningen av föreställningen på Stallet
https://www.facebook.com/stallet.folkmusik/videos/2782253408713471/

Lars Farago är en av initiativtagarna och skaparna av Stallet Världens musik och idag ordförande i Svenska Klezmerföreningen. Han är värd för den första konserten i en serie som firar Stallet 20 år. Se Stallets intervju med honom här. Huvudartister är Sveriges mesta klezmerband Sabbath Hela Veckan som triggade klezmerintresset i Sverige för 30 år sedan. Vi ser tillbaka men lika mycket framåt. Sofia Berg Böhm är en av de bästa sångerskorna inom världsmusiken i Sverige och dessutom en framstående skådespelerska. Hon har bredd och djup inom klezmer och Östeuropeisk musik. Adriana Savin är skådespelerska med rötter i Rumänien, känd från bärande roller på Västanå Teater, Teater Tribunalen, i filmer… Hon sjunger och läser för oss. På Klezmerföreningens arrangemang brukar publiken dansa till musiken. Det går inte nu på grund av pandemin. Istället ska våra fantastiska dansledare underhålla oss med ett uppträdande. Du får möta Heléne Don Lind och Mea Nordenfelt som scenartister!

Kvällen blir avstamp för en kommande teater- och musikproduktion där Adriana Savin ställer frågor om sin bakgrund och letar svar som är giltiga för många som flytt ondskan i sina länder till Sverige – från diktatur till demokrati.

Konsertens låtar och texter har en lutning åt det rumänska med bland annat en sång som sjungits av Rumäniens kanske största stjärna under förra seklet, Maria Tănase. Välkommen till Stallet för att fira Stallet 20 år! Eller se föreställningen streamad på Facebook.

Klezmer i Vitabergsparken
På initiativ från Valeria Conte har det varit klezmerjam i Vitabergsparken under sommaren. Inbjudan har gått ut via Facebook och utskick till Klezmerföreningens medlemmar. Valeria har bjudit in till Klezmerjam i det fria 17 juni, 9, 15 och 31 juli, 12 och 26 augusti.
Reportage av Lars Epstein från 31 juli
Video av Andrzej Markiewicz från 5:e jamet

Vallila Klezmorim

Klezmer med Sisu – Gästspel från Finland

Lördag 20 februari 2021
Stallet Världens Musik
Stallgatan 7, Stockholm
T-Kungsträdgården
Servering öppnar 18:00
Dansworkshop 19:00 Mea Nordenfelt om pandemin tillåter
Konsert 20:00
Dans till kvällens band ca 21:00 om pandemin tillåter

Biljetter och mer information – stallet.st

De fyra musikerna i bandet träffades på klezmerjam som äger rum en gång i månaden i Helsingfors och upptäckte att de gillade samma slags sound och musikalitet. Bandet spelar traditionella och nya klezmerlåtar, jiddisch folksånger och chassidiska nigunim (trallar). De vill presenterar genrens autentiska sound och uttrycks i en lekfull kombination med vår tids musik. Vi bjuds ibland in att sjunga med i vackra melodier och efter konserten blir det dans till klezmerlåtarna.

Valeria Conte: klarinett och sång
Antti Korhola: violin
Juska Ojajärvi: dragspel
Philip Holm: kontrabas

Antti Korhola, violin, spelar klezmer, romskt, nordisk folkmusik och bluegrass, utbildad på Sibelius Akademin – uppskattar särskilt klezmermusikens kammarmusikaliska uttryck.

Juska Ojajärvi, dragspel, spelar allt från klezmer till elektroakustisk folkmusik, utbildad på Sibelius Akademin – har en förkärlek för klezmerns kommunikativa och berättande innehåll.

Philip Holm, kontrabas, har stort intresse vid sidan av klezmer för folkmusik och jazz, utbildad på Helsingfors Pop & Jazz Konservatorium – gillar det nyanserade kompet han lyssnat in hos äldre klezmerband.

Mea Nordenfelt är utbildad danspedagog och dansterapeut. Hon lär ut dans till klezmermusik och internationell folkdans. Danserna är både egentillverkade och traditionella. Dansmaterial hämtas mestadels från israeliska och amerikanska källor, bl a inspirerat av Chassidiska danser. Du får möta och uppleva annorlunda traditioner på ett lustfyllt sätt. De flesta danserna är ringdanser, där alla tar lika stor del och har en plats i ringen. Syftet är främst rörelseglädje och gemenskap, men även att väcka intresse för kulturtraditioner. I Östeuropa finns det en filosofi som säger att varje människa är unik men ändå lika , som en länk i en ring som varken har en början eller ett slut.

JAM – KOM SPELA OCH DANSA
Klezmerföreningen arrangerar regelbundet jam med musik och dans.
Du förhandsanmäler dig till klezmerforeningen at gmail.com

Tisdag 27 oktober kl 18.00 enbart spel – ledare Lars Ydgren
Anmäl dig till klezmerforeningen at gmail.com så får du veta lokal och får länk till musiken som ska spelas.

Årsmöte i Klezmerföreningen för gamla och nya medlemmar.
ÅRSMÖTET OCH HÖSTENS FÖRSTA JAM
Ledare musik: Max Ljung – Ingen dans pga pandemin.
TISDAG 1 SEPTEMBER KL 18:00
Anmäl dig för mer information senast senast 28 augusti till klezmerforeningen@gmail.com så bjuds du på enkel förtäring.

9 juni testar vi pga Corona musikjam via Internet.
Valeria Conte, klarinett, leder spelet från kl 18.
Ingen dans denna gång – men dansare är välkomna att lyssna och bli informerade om kommande arrangemang …
Obligatorisk anmälan till klezmerforeningen at gmail.com senast 6 juni. Information om hur du deltar skickas ut från Paideia.

Arrangör: Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad, Region Stockholm. Vi samarbetar med Stallet Världens musik, Bajit och Judiska församlingen i Stockholm, Paideia.