KLEZMER 2022-2023

Kommande:

Lördag 25 november 2023
DUO ALAN

gäster: Palle Sollinger
och Berrin Sahin

Klezmer på svenska! Konsert och dans.
Dansworkshop kl 19 leds av Mea Nordenfelt
Konsert kl 20
ca kl 21 Dans till Du Alan och Josef Kallerdahl,
dansinspiratör Mea Nordenfelt

Peter Bothén (klarinett) och Jerry Adbo (accordeon) har båda en lång relation till klezmermusiken. I deras toner kan man höra vemodet gifta ihop sig med glädjen över livet, det som är klezmermusikens själ.

Peter Bothén utandär Stora Synagogan i Stockholm i anslutning till Förintelsens minnesdag

Duo Alan spelar ofta Peter Bothéns kompositioner. Musik som beskriver livets fram och baksidor, musik som hyllar livet! Under konserten kommer man att få höra en klezmerschottis, några valser, traditionella klezmerlåtar och kanske en och annan polska.
Den karismatiska sångerskan Berrin Sahin gästar på två låtar, låten Samvetet som är Duo Alans signaturmelodi och Lullaby, en vaggvisa tillägnad alla som mötte ett grymt öde under Förintelsen.

Efter pausen kommer det att spelas upp till dans. Då förstärks Duo Alan med en av Sveriges skickligaste jazzbasister Palle Sollinger.

Peter Bothén är en av Sveriges främsta klezmermusiker som med Sabbath Hela Veckan starkt bidragit till att bygga klezmerintresset. Peter Bothén spelar oftast klarinett men växlar ibland till saxofon.
Hans medmusikant Jerry Adbo på accordeon är arrangör tonsättare som rör sig i ett flertal musikgenrer från folkmusik, jazz till klassiskt och argentinsk tango.

Namnet ”Alan” är tillägnad Alan Kurdi, den treåriga kurdiska pojken som drunknade i medelhavet 2015 på flykt från kriget i Syrien.
Alan betyder också hopp något duon vill förmedla. 

Peter Bothén utanför Stockholms Stora Synagoga på Förintelsens minnesdag

Mer information peterbothen.se

Biljetter

Info stallet.st

200kr ordinarie / 140kr medlem Stallet / Svenska Klezmerföreningen / studerande / pensionär (inkl. 20kr bokningsavgift)

Stallet & serveringen öppnar 18.00
Stanna gärna kvar, serveringen har öppet 

Tidigare:

Lördag 21 oktober 2023
Arrangemanget uppskjutet
till 2024 pga världsläget

Stahlhammer Klezmer familj
med gäst Johan Ullén

Dansworkshop kl 19 leds av Heléne Don Lind
Konsert kl 20
Dans ca kl 21 till Stahlhammer Klezmer med Johan Ullén
och dansinspiratör Helén Don Lind

Semmy Stahlhammer förvaltar en klezmertradition efter sin fars familj som verkade fram till andra världskriget som frisörer, musiker och danslärare i Krasnik, nära Lublin i Polen. Krasnik hade vid krigsutbrottet drygt 16000 invånare varav en tredjedel var judar. Mycket få av dem överlevde. Semmys pappa klarade sig mycket tack vare sina kunskaper som frisör men också efter en dramatisk flykt från slavarbetsläger som partisan. Semmy har skrivit en spännande bok om sin pappas historia, Kodnamn Frisör (läs mer) I slutet av 2021 kom hans bok med mammans berättelse om livet i Polen och förintelsen, Sonjas resa. (läs mer)

Semmy Stahlhammar, Miriam Oldenburg och Isabel Blommé 2019.
På Stallet 21 oktober medverkar Semmy och Isabel.

Semmy Stahlhammer har fört sitt judiska musikarv vidare till sin familj. Du får på scenen möta Isabel Blommé, cello, Atida Munthe Stahlhammer, cello, Mira Blommé Stahlhammer, sång, Noomi Blommé Stahlhammer, sång, Simon Blommé Stahlhammer, gitarr. Familjen gästas av kompositören och pianisten Johan Ullén.

Jam och årsmöte
i Svenska Klezmerföreningen
tisdag 25 april 2023

OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN
Klicka här för att anmäla dig
kl 18:00 Årsmöte – vi bjuder på en rejäl macka för dig som deltar på årsmötet
ca kl 19 Jam musik med Lars Ydgren
ca kl 19 Dans med Lars Farago
Handlingar till årsmötet skickas till deltagare och övriga intresserade medlemmar.

Här kommer inom kort låtarna till jamet som leds av Lars Ydgren 
länk till en mapp där du hittar låtarna

För att vara med på jam och årsmöte behöver du vara medlem i föreningen. Längst ner på denna sida hittar du info om medlemskap.

I Klezmerföreningens Facebookgrupp finns mycket information.
Anmäl dig här till facebookgruppen.

JAM 2023

Vi samarbetar med Valeria Conte som driver klezmerjam kl 16-19 i Stockholm. Vårens datum är 12 mars med Mea Nordenfelt, dans,
16 april och 14 maj. Paideia folkhögskola och Judiska församlingen är medarrangörer. Du måste registrera dig hos Valeria för att delta. Länk

Folkdivizjon

Med Malmöbandet Folkdivizjon har Sverige
fått en nya generation klezmermusiker.

Folkdivizjon

Konsert och Dans
Lördag 25 mars 2023
Stallet världens musik
, Stallgatan 7, Stockholm

19:00 Dansworkshop med Mea Nordenfelt
20:00 Konsert
ca 21:00 Dans till kvällens band med Mea som dansinspiratör

Det blir traditionell klezmer med några nypor balkan och jazz.
Mycket partymusik utlovas när de åtta unga klezmermusikerna
från Sydsverige med olika musikaliska bakgrunder tar plats på scenen. Med bravur spelar de allt från vackra ballader till de mest dansanta av låtar! Det skrikande träblåset, pepprande brasset och pulserande bastrummorna kommer ge dig en upplevelse utan dess like!

Mea Nordenfelt leder dans i Kungsträdgården. Foto: Peter Bothén

Mea Nordenfelt leder dansworkshop och inspirerar till dans efter konserten. Mea är danspedagog, dansterapeut och specialist på folkdans från Östeuropa och dans till klezmermusik. Läs mer om Mea

Folkdivizjon Live (2022) – Fun Tashlikh

Biljetter

Mer information på stallet.st

Mer information på bandets hemsida

Kroke
världsartister från Polen
fredag 29 september 20:00

Teater Reflex i Kärrtorp

Arrangör Stallet världens musik i samarbete med Reflexen i Kärrtorp, Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion
Biljetter 280 kr ordinarie/ 220 kr medlem Stallet, Svenska Klezmerföreningen eller Teater Reflex/studerande /pensionär 
(inkl. 20kr bokningsavgift) OBS

Kroke (jiddish för Kraków) bildades 1992 av Jerzy Bawoł (dragspel), Tomasz Kukurba (fiol) och Tomasz Lato (bas), alla med utbildning från musikhögskolan i Kraków. Inledningsvis spelade de på gator och restauranger i stadens judiska kvarter. Trion fick sitt genombrott när regissören Steven Spielberg kom i kontakt med deras musik i samband med inspelningarna av filmen Schindler’s list. Han bidrog till att de blev kända och fick turnera till prestigefyllda konserthus och festivaler.

Trion har återkommande gett bejublade konserter i Sverige. Deras musik är kammarmusikalisk klezmer som hämtar influenser från jazz och gränsöverskidande folkmusik.

Kroke har även gett ut ett stort antal fantastiska skivor, med det är framförallt live som deras briljans gör sig till känna.

Krokes hemsida med mer info
Stallets hemsida med mer info

2022

Vallila Klezmorim

Klezmer med Sisu – Gästspel från Finland

Lördag 26 november 2022
Stallet Världens Musik
Stallgatan 7, Stockholm 
T-Kungsträdgården
Servering öppnar 18:30
Dansworkshop 19:00 Heléne Don Lind
Konsert 20:00
Dans till kvällens band ca 21:00

Biljetter och mer information – stallet.st

De fyra musikerna i bandet träffades på klezmerjam som äger rum en gång i månaden i Helsingfors och upptäckte att de gillade samma slags sound och musikalitet. Bandet spelar traditionella och nya klezmerlåtar, jiddisch folksånger och chassidiska nigunim (trallar). De vill presenterar genrens autentiska sound och uttrycks i en lekfull kombination med vår tids musik. Vi bjuds ibland in att sjunga med i vackra melodier och efter konserten blir det dans till klezmerlåtarna. 

Valeria Conte: klarinett och sång
Antti Korhola: violin
Juska Ojajärvi: dragspel
Philip Holm: kontrabas

Antti Korhola, violin, spelar klezmer, romskt, nordisk folkmusik och bluegrass, utbildad på Sibelius Akademin – uppskattar särskilt klezmermusikens kammarmusikaliska uttryck.

Juska Ojajärvi, dragspel, spelar allt från klezmer till elektroakustisk folkmusik, utbildad på Sibelius Akademin – har en förkärlek för klezmerns kommunikativa och berättande innehåll.

Philip Holm, kontrabas, har stort intresse vid sidan av klezmer för folkmusik och jazz, utbildad på Helsingfors Pop & Jazz Konservatorium – gillar det nyanserade kompet han lyssnat in hos äldre klezmerband.

Heléne Don Lind är rytmik-musiklärare och danspedagog (verksam vid Kungliga musikhögskolan och Uppsala universitets lärarutbildning) och en av de främsta pedagogerna inom dans till klezmermusik i Sverige. Heléne har uppfört, koreograferat och undervisat judiska och israeliska danser från sent 80-tal. Hon har mångårig erfarenhet av sceniskt och pedagogiskt arbete på konserter, festivaler, workshops, kulturdagar, i utbildningar och privata fester. Heléne har även genomfört flertalet konserter med dansframträdanden och instruktioner på Stallet och Stockholms folk- och världsmusikscen.

Jam Valeria’s Klezmer Chariot och danspedagog
Heléne Don Lind

Söndag 11 december kl 16

mer information och anmälan följ länken

Söndag 23 oktober kl 16

affisch Martha Sanchez

VÄRLDSSTJÄRNOR
till Stockholm

Torsdag 18 augusti kl 18

Alicia Svigals, violin
Donald Sosin, piano
från New York livemusik till stumfilmen från 1923
The Ancient Law /
Das Alte Gesetz

Information om platsen till dig som är anmäld
Klicka här för att boka biljett
Pris 220 kr ordinare
120 kr för medlem i Svenska Klezmerföreningen och Judiska församlingen .

Länk till Affisch i A3 som pdfAffisch som jpg ladda ner och sprid – TACK

Alicia Svigals

Alicia Svigals är en av ursprungsmedlemmarna i Klezmatics och en av klemermusikens största stjärnor. Hon har uppträtt runt hela världen och med några av världens främsta musiker och ensembler. Läs mer på hennes hemsida.

Donald Sosin Foto: Mark Tomas


Donald Sosin har under en lång karriär specialiserat sig på att komponera och framföra musik till stumfilmer. Han är också pedagog. Till stumfilmen The Ancient Law har han komponerat musiken tillsammans med Alice Svigals. Läs mer om Donald Sosin.

The Ancient Law / Das Alte Gesetz är från 1923,
regi E. A. Dupont. Den handlar om hur en traditionell judisk värld utmanas av ”det moderna”.  Se trailer. Läs mera om filmen.

https://player.vimeo.com/video/272851104?h=878fec1f85

Lördag 20 augusti 20.15
båten Emely Raven, Skeppsbron, nedanför kgl slottet 
Glödande balkan- och klezmermusik

Ingår i Stockholms Kulturfestival – Fri entré

Ett skepp kommer lastat med glödande rytmer och sprudlande toner i sommarkvällen.

Båten S/Y Emely Raven som förra året spred musik längs Stockholms kajer ankrar i år vid Skeppsbron under hela Kulturfestivalen som en av festivalens scener fast förtöjd nedanför Slottet med Stockholms vatten och Skeppsholmen som fond. Här presenterar Stallet Världens musik ny konsert varje kväll. Konserten 20 augusti kl 20 är ett samarbete med Vargkatten Produktion och Svenska Klezmerföreningen.

Kizelo Mleko – ett sprakande gäng unga musiker från Stockholm som spelar glödande balkan- och klezmermusik. Med rötterna i traditionen tar de ut svängarna med nya arrangemang där de hämtar influenser från allt mellan pop och rock till klassisk musik. Många av låtarna är egenkomponerade, men det bjuds även på folkmusik från öst i modern tappning. Med ett tajt samspel och sprudlande energi har de charmat publiken på både små klubbar och stora konsertscener.

Max Ljung – klarinett
Frieda Mossop – fiol
Mårten Wåhlström – bas
Lars-Emil Öjeberget – dragspel
Gustav Zimmermann – trummor

JAM i Stockholms parker

För andra året arrangeras klezmerjam i Stockholms parker med Valeria Conte som drivande bakom arrangemanget och med stöd från bl a Svenska Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion.

Onsdagar 16:00-19:00
Juni 1 – 15 – 22 – 29
Juli 6 – 20 – 27
Augusti 3 – 10 – 24 – 31

>> JAM & DANS << 
29 Juni + 20 Juli med Mea Nordenfelt & Valeria’s Klezmer Chariot 
31 Augusti med Heléne Don Lind & Valeria’s Klezmer Chariot 

Senaste nytt om arrangemangen hittar du bakom denna länk – här kan du också anmäla dig till Valerias informationsutskick.

Årsmöte
Svenska Klezmerföreningen
fest – jam – dans

Onsdag 18 maj kl 18:00 årsmöte kl 19:30 fest och jam
musik med Valeria Conte, dans med Mea Nordenfelt
lokal meddelas när du anmält dig till klezmerforeningen

Noter till musiken vi spelar tillsammans hittar du här

Jamet 18 maj leds av Valeria Conte

Dansen 18 maj leds av Mea Nordenfelt

FESTIVAL MED
INTERNATIONELLA GÄSTER

Stockholm:
Haninge kulturhus fredag 6 maj
Bromma kulturskola lördag 7 maj

Västernorrland
Örnsköldsvik lördag 4 juni
Näsåker söndag 5 juni
Sundsvall Sveateatern måndag 6 juni

HANINGE KULTURHUS
Poseidons torg 8 – intill pendeltåg och buss
kl 16 musikalisk teaser vid
pendeltågsstationen
kl 18 testa dans till klezmer med Mea Nordenfelt
kl 19 konsert ungdomar +  Kizelo Mleko +
Mames Babegenush
ca 21 jam – ta med instrument – spela
klezmerlåtar – var med och dansa

BROMMAPLAN
Kulturskolans teater – Kapplandstrappan 1
trappa mellan T-baneutgången och ICA
kl 14 musik på torget
kl 15 testa dans med Mea Nordenfelt
kl 16 konsert ungdomar + Kizelo Mleko +
Kvarteret Arken + Mames Babegenush
ca 18 jam – ta med instrument och – spela
klezmerlåtar – var med och dansa

Biljetter till konserten beställer du via vargkatten.produktion@gmail.com
ordinarie 80 kr,
rabatterat medlem / pensionär 50 kr,
ungdomar 12-20 år 30 kr,
under 12 gratis men måste bokas

LÄS MERA FÖLJ LÄNK

MIN KLEZMER – online
måndag 28 mars kl 18:00
i samarbete med Paideia folkhögskola
Klicka här för att anmäla dig

MEA NORDENFELT

Mea Nordenfelt är en av få danspedagoger i Sverige med specialitet att lära ut dans till klezmermusik. Vilka är Meas idoler inom klezmermusik och dans? Vi för ett samtal om dans till klezmer, om israelisk dans… och som avslutning lär Mea ut en dans online. Läs mer om Mea och dans till klezmermusik.

Glöm inte att anmäla dig så du får länken till Zoom. Säkrast om du anmäler dig före lunchtid måndag 28 mars.

KLEZMEZZ – festival på gång

Under våren 2022 driver Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion projektet Ung Klezmer som ska landa i festivalerna Klezmezz i Stockholms stad och region, i Sundsvall och Västernorrland. Det är andra omgången av detta projekt som både handlar om spännande konserter för alla och aktiviteter för att ungdomar ska pröva och lära känna klezmermusik. Här kan du följa projektet.

Boka gärna första helgen i maj för att gå på festival i Stockholm och 6 juni och dagarna omkring för festival i Sundsvall och andra platser i Västernorrland.

MIN KLEZMER – online
måndag 14 mars kl 18:00
i samarbete med Paideia folkhögskola
Klicka här för att anmäla dig

EMIL GOLDSCHMIDT

Emil Goldschmidt var 9 år när han med sin klarinett blev antagen till Köpenhamns Tivolis ungdomsvaktparad. Idag har han en klassisk musikutbildning. Men hans främsta inspiration på vägen mot en internationell musikkarriär var gamla inspelningar med judiska mästare. Läs mer om Emil Goldschmidt

Emil är grundaren av klezmerbandet Mames Babegenush. De har en egen musikstil byggd på historia och nutid. Hör Emil berätta om sina inspiratörer och om klezmermusikens bakgrund. Du som har ett instrument tillgängligt får som avslutning på samtalet möjlighet att lära en låt av Emil.

Vi planerar spelningar med Mames Babeganush i Stockholm och Västernorrland senare i vår.

Glöm inte att anmäla dig så får du länk till Zoom
senast måndag 14 mars.

MEDLEMSAVGIFT 2023

Betala din medlemsavgift 100 kr
till Svenska Klezmerföreningen bg 165-3336.
Skriv: medlemsavgift och namn.
Skicka samtidigt namn, adress, e-post till oss via e-post
klezmerforeningen (at) gmail.com.

Svenska Klezmerföreningen samarbetar med Vargkatten Produktion, Stallet Världens musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och många andra. Vi får stöd från Statens kulturråd, Stockholms stad, Region Stockholm och i samband med särskilda arrangemang, festivaler mm av många fler.