Klezmer 2024

KONSERT och DANS

lördag 24 februari
Stallet Världens Musik, Stallgatan 7,
T – Kungsträdgården eller Östermalmstorg
Buss Karl XIIs torg, Norrmalmstorg eller Nybroplan
Entré 200:- Medlem / Studerande / Pensionär 140:-
Köp biljett följ länken inklusive workshop dans

Sabbath Hela Veckan

Sabbath Hela Veckan 30 år

Dansinspiratör Mea Nordenfelt

19.00 dansworkshop
20.00 konsert
21.00 spel till dans

35 år har gått sen Sabbath Hela Veckan träffades i en tvättstuga i Skarpnäck och började repa klezmermusik. Medan tvätten torkade, tumlade gruppen ihop nya arrangemang på traditionella klezmerlåtar.

Jerry Adbo – dragspel
Lauri Antila – kontrabas
Peter Bothén – klarinetter, saxofon
James Friedman – fiol, sång
Andreas Hedwall – trombon, sång
Nils Personne – saxofoner, piano

Under sina musikerår har de haft en enorm roll för att förfina och popularisera klezmern i Sverige. De har spelat på teatrar, fester, festivaler och otaliga konsertsalonger.
På Stallet spelar Sabbath gamla favoriter och också en del nytt.
Nu stryks skjortorna för nya möten med publiken!

Vi längtar efter att se er på världens bästa ställe, Stallet Världens Musik! Säger Peter Bothén som varit huvudansvarig för Stallet under många år men lämnar snart arrangörsrollen för att ägna musiken och fotograferande all sin tid.

Från recension av Rasmus Klockljung i Tidskriften Lira, Sabbath Hela Veckans jubileumskonsert 30 år!
Sabbaths medlemmar är förstås lysande skickliga instrumentalister, och kontrasterar varandra på spännande sätt. Peter Bothéns klarinettspel har en klar ton och är fyllt med virtuosa drillar, och han spelar ofta solon och långa inledningar, medan Nils Personnes saxofoner och särskilt Andreas Hedwalls trombon är betydligt jazzigare, i synnerhet när den sistnämnda använder sordin och growlar loss genom mässingsluren. Det ligger förstås i många låtars natur att det är ösigt, men ett av första setets höjdpunkter är när Jimmy Friedman lägger ifrån sig fiolen och med varm, känslig röst sjunger Oyfn pripetshik tillsammans med kontrabasisten Lauri Antila. I de flesta nummer pumpar denne fram stadiga halvnotskomp, men här visar han även en lyrisk sida med ljuvligt melodispel.

Mea Nordenfelt är utbildad danspedagog och senare vidareutbildad till dans- och rörelseterapeut på Dans-och Cirkushögskolan. Mea är en av landets främsta experter/pedagoger inom klezmer- och balkandans. Hon undervisar runt om i Sverige och även utomlands. Hon har även arbetat som professionell dansare i Folkloristisch Danstheater i Nederländerna. 

MEDLEMSAVGIFT 2024

Välkommen som medlem i Svenska Klezmerföreningen
Betala din medlemsavgift 100 kr till bg 165-3336.
Skriv: medlemsavgift och namn.
Skicka samtidigt namn, adress, e-post till oss via e-post
klezmerforeningen (at) gmail.com.

Svenska Klezmerföreningen samarbetar med Vargkatten Produktion, Stallet Världens musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och många andra.

Vi stöds av Statens kulturråd, Stockholms stad, Region Stockholm och i samband med särskilda arrangemang, festivaler mm av många fler.