Konst och kultur för att förstå och lära av historien – för demokrati

Foto: Henrik Dahl
Judarnas historia i Rumänien, särskilt vad som hände i samband med 2:a världskriget är okänt för de flesta som inte har sina rötter i landet. Nu skapas en föreställning, med premiär 2022. Den tar avstamp i Bukarest 1923 och landar i Stockholm idag. Vi får följa skådespelerskan Adriana Savin då hon lägger pusselbitar av sin far, violinisten Lucien Savins, liv och försöker förstå vad vi människor är kapabla till. Föreställningen är ett sökande i människans natur utifrån musik och litteratur.
Det kommer en dag då du som barn undrar över dina föräldrars historia. Särskilt då insikten kommer att en förälder varit med om förföljelse, krig och flykt till ett annat land. Det hände för 80 år sedan, det händer i dag. En grupp människor avhumaniseras, berövas rättigheter, livsmöjligheter och värdighet. Hur är det möjligt? Och hur kan det ske om och om igen?

”Pappa ville inte berätta hur det var under kriget.Men en sak återkom han till.
Då när det var vinter. När de tvångsrekryterades för att skotta snö…
Pappa var ju violinist! Det var så kallt och de hade inte ens ordentliga kläder på sig. Där och då, i kylan, i förödmjukelsen, kom det rumänska hemmafruar och de hade med sig rykande varmt te i små koppar… … Det var det pappa berättade.Det där att det var så kallt och att de kom med te. Och sedan började han gråta.”
Adriana Savins sökande utgår från minnesfragment, pappans berättelse, foton och alla hennes frågor:

”Vi har alla en historia, ett bagage, frågetecken och luckor, som förr eller senare kommer ikapp oss.
Vad hände dig pappa, farmor, farfar, dina mostrar, morbröder, faster?
Vilka var ni, alla mina släktingar på̊ de svartvita fotona?
Hur levde ni? Hur överlevde ni?”
Lucien Savin, kom till Sverige 1962. Han var violinist – solist, kammarmusiker och konsertmästare i hovkapellet på Operan i Stockholm. Hans historia har många paralleller till Mihail Sebastian, vars dagböcker nyligen kom ut på Svenska. Båda älskade musik, de har troligen varit på samma konserter och Sebastian kan ha hört Lucien Savin på Barasheum, den judiska teatern i Bukarest där han spelade under kriget.
Berätta din historia
Föreställningen får premiär på Teater Tribunalen i januari 2022 och ska sedan turnera på scener och i skolor med hjälp av Vargkatten Produktion. Vi vill berika vår kommande föreställning med fler berättelser och minnen från Rumänien och är tacksamma om du vill dela med dig till oss av dina berättelser om vägar från Rumänien till Sverige.
Ta kontakt med vargkatten.produktion@gmail.com.
Lär känna oss på våra evenemang:
Programmet var en del i firandet av Stallets 20-årsjubileum
med Lars Farago som värd, medverkan av Sabbath Hela Veckan, Sofia Berg Böhm, Adriana Savin. Dansuppträdande Heléne Don Lind och Mea Nordenfelt. I samarbete mellan Svenska Klezmerföreningen, Stallet, Vargkatten Produktion. Se inspelningen här.
10-15 november 2020
har vi medverkat på e-Limmud i Stockholm. Se filmen här.