KLEZMER 2021

VI GER INTE UPP!

När vi inte kan träffas för att spela och dansa tillsammans håller vi kontakt med webbsända konserter och jam/seminarier – MIN KLEZMER.

Istället för JAM
tisdag 16 mars kl 18.00
Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

Vi driver serien i samarbete med Paideia folkhögskola.
För att få länken för kvällen behöver du
anmäla dig senast 15 mars via denna länk.

Foto Peter Bothén

MIN KLEZMER
SEMMY STAHLHAMMER

Semmy Stahlhammer är född in i Klezmermusiken. Hans farfar hade frisersalong i Polen innan 2:a världskriget, där det hängde instrument på väggarna. Hela familjen musicerade och drev också en dansskola. Klezmerlåtarna var en del av en bredare repertoar med tidens dans- och populärmusik.

Semmy blev känd som underbarn på fiol på TV i Hylands Hörna. Han är specialist på Bachs solomusik och har haft en lång karriär på Kgl Operan, där han var förste konsertmästare.

Han har fört arvet från sin familj vidare som ledare av Stahlhammar Klezmer Classic med Isabel Blommé och Miriam Oldenburg. www.stahlhammerklezmer.se.

Under MIN KLEZMER berättar Semmy om sin och familjens klezmermusik, spelar några favoritlåtar och lär ut en av dessa.
Anmälan för att få länk till arrangemanget görs till Paideia folkhögskola.

Inom kort kommer på denna länk låten som du kan spela med Semmy.

Serien fortsätter med ytterligare kvällar på temat
MIN KLEZMER
16 mars Semmy Stahlhammer
20 april Valeria Conte
25 maj Peter Bothén

Verksamheten i Svenska klezmerföreningen drivs tillsammans med Vargkatten Produktion. Vi samarbetar kontinuerligt med Stallet Världens Musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och stöds av Statens Kulturråd, Stockholms stad och många andra.

Historik 2021:

Konsert
Lördag 20 februari kl 18:00
LIVE FRÅN PAVILJONGEN I KUNGSTRÄDGÅRDEN

Den Flygande Bokrullen

Den Flygande Bokrullen har precis släppt sitt femte album, In the 20’s. De fördjupar och utvecklar sin stil med galna och infallsrika arrangemang, blandat med traditionell klezmer, huvudsakligen från NYC.

På 1920-talet spelades det mesta av den klezmermusik in, som har format genrens repertoar och definierat musikstilen. Nu är det 20-tal igen och musikstilen fortsätter att leva i nya former. Det här är gammaldags musik men också ny.
Matti Pohjola, som spelar mandolin, tenor banjo och cornet har skrivit fyra av låtarna på den nya skivan. De är inspirerade av gammaldags hårdrock, tidig, oftast svartvit, tecknad film och musik från mindre Asien.

Foto: Petter Berndalen

Lars Ydgren: klarinett
Matti Pohjola: mandolin, tenor banjo, kornett
Arvid Pettersson: piano
Thomas Dawidowski: kontrabas, tuba
Carl Lindecrantz: trummor, barytonhorn

Gustav Johansson: dragspel mm är tyvärr inte med på denna spelning.

MIN KLEZMER
MIRIAM OLDENBURG

Foto: Peter Bothén

Miriam Oldenburg är en klezmerprofil i Stockholm och Sverige. Hon spelar i fryra klezmerband Stahlhammer Klezmer Classic, Klez is More, Peter Bothén Trio och Trio MozkovitZ. Läs mer

Du som följer klezmerföreningens verksamhet hörde henne den 15 december 2020 med Klez is More från Kungsträdgårdens paviljong.
Har du missat den här fina konserten kan du höra den här.
Programmet börjar efter ca 5 minuter 30 sekunder.

Nu börjar en ny serie som under coronapandemin ersätter Klezmerföreningens jamkvällar. Det passar oss bra att börja serien med Miram Oldenburg som gäst. Hon var med och startade jamkvällarna, är en uppskattad pedagog och har också varit föreningens ordförande.

Miriam kommer att berätta om hur hon kom in i klezmergenren, spela musik med några av sina förebilder och inspirationskällor, lära ut en låt som du som har instrument framme hemma kan passa på att lära dig eller du som inte spelar kan passa på att dansa till och försöker besvara alla frågor

Vi driver serien i samarbete med Paideia folkhögskola.
För att få länken för kvällen behöver du registrera dig via denna länk
med din e-postadress och ditt telefonnummer.

Klicka här för länk till låten som Miriam lär ut – noter + Youtube

Svenska Klezmerföreningen samarbetar med Vargkatten Produktion, Stallet Världens musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och många andra. Vi får stöd från Statens kulturråd, Stockholms stad och i samband med särskilda arrangemang, festivaler mm av många fler.

kulturproduktion