KLEZMER 2021

VI GER INTE UPP!

När vi inte kan träffas för att spela och dansa tillsammans håller vi kontakt med webbsända konserter och jam/seminarier – MIN KLEZMER.

Istället för jam
Tisdag 14 september kl 18.00

MIN KLEZMER
Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

ANNIKA JESSEN

Lär känna Annika och hennes band Kv Arken som precis släppt en skiva genom att lyssna på P1 Kultur från 21 maj. Här deltar hon i ett samtal om blåsmusikens svårighet att rekrytera ungdomar och om Arkens nya skiva. Lyssna här. Annikas band Kv Arken bildades på initiativ från oss i Klezmerföreningen till festivalen Klezmer Queens med nästan bara kvinnor på scenen. Mer info kommer här senare. Vi hoppas också på ett gästspel i Stockholm med Kv Arken. De arbetar med en föreställningen för skolor, Anne Franks dagbok – en skådespelare och tre musiker. Den får premiär i oktober och vi hoppas att den också ska göra skolföreställningar i anslutning till gästspelet.

Anmälan till MIN KLEZMER med ANNIK JESSEN 14 september

“Open-Air Klezmer Jam Sessions – Stockholm”

I sommar blir det återkommande KLEZMERJAM i Stockholms parker från juni till augusti. Du hittar information om evenemangen på denna länk. Här finns bl.a. länk till anmälningsformulär. Deltagarantalet är begränsat och följer Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. När du anmäler dig får du veta plats. Arrangemangen drivs av Valeria Conte i samarbete med Paideia folkhögskola, Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion. Välkommen

Här ett Reportage av Lars Epstein från 31 juli 2020
Och 25 minuter lång film av Andrzej Markiewicz från 12 augusti 2020.

Istället för jam
Tisdag 25 maj kl 18.00

Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

PETER BOTHÉN

Peter Bothén foto Kasia Syty

“Jag blev helt betagen i klezmer–musik när jag hörde det amerikanska bandet Klezmorim på Falun Folkmusik Festival 1986. Blandningen av melankoli, det vilda och spontana drabbade mig direkt. Några år senare mötte jag Nisse och Andreas från teater–gruppen Jordcirkus och det dröjde inte länge till vi bildade Sabbath Hela Veckan som 2019 firade 30 år som band.
Klezmer är för mig mer en känsla än teknik och ornament. I musiken känner jag mig hemma!”

Arrangemanget är ett samarbete med Paideia folkhögskola.
Anmäl dig senast 24 maj KLICKA på denna länk

Länk till låten som du kan spela med Peter.

Istället för jam
Tisdag 4 maj kl 18

Heléne Don Lind lär ut dans till klezmer i Kungsträdgården Foto Peter Bothén

MIN KLEZMER
HELÉNE DON LIND
Samtal – Föredrag – Dans

Heléne är en av de främsta pedagogerna inom dans till klezmermusik i Sverige. Hon är också artist och turnérar med musik och dansföreställningar för barn och ungdomar. Heléne är lärare på Paideia folkhögskolas kurs: Dans i judisk tradition. Hon har uppfört, koreograferat och undervisat judiska och israeliska danser sedan 80-talet. Heléne är även artist, har uppträtt på många konserter med dansframträdanden och instruktioner på Stallet, Världens musik.

Heléne kommer att berätta om hur hon kom in i klezmergenren, spela musik och dans med några av sina förebilder och inspirationskällor, lära ut en dans du kan pröva hemma och ska försöka besvara alla dina frågor.

Anmäl dig senast 3 maj på denna länk
senast 4 maj får du länk till videosamtalet på Google meet.

KOM MED I DANSEN. Ställ gärna din dator i ögonhöjd
så blir det lättare att följa med i dansen som Heléne lär ut.

Samarrangemang med Paideia Folkhögskola

Istället för jam
Tisdag 20 april kl 18.00

Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

MIN KLEZMER
VALERIA CONTE – Samtalet blir på engelska

Valeria Conte is an Italian clarinettist who discovered Klezmer music in 2006 and immediately fell in love with its soulful and multifaceted melodies. Since then she has been exploring the relationship between the repertoire and Jewish culture, its history and spiritual insights, travelling the world to study with some of the best contemporary klezmorim and taking part in several collaborations in Scandinavia, Europe, and Israel. www.valeriaclarinetta.com

In Stockholm, she is performing and creating music with the trio Valeria’s Klezmer Chariot, leading a Klezmer ensemble course at Paideia Folkhögskola, and writing her MA thesis in Theology and Religion (Jewish Studies) at Lund University researching on the connection that music and prayer have with cultural memory and community identity.

During MIN KLEZMER Valeria will tell us about her way into klezmer music, share some favorite tunes and teach a tune as well as answer questions.

The event is run together with Paideia folkhögskola.
Register before / Anmäl dig senast 19 april

Verksamheten i Svenska klezmerföreningen drivs tillsammans med Vargkatten Produktion. Vi samarbetar kontinuerligt med Stallet Världens Musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och stöds av Statens Kulturråd, Stockholms stad och många andra.

BLI MEDLEM – Läs mer

Historik 2021:

Hör konserten i efterhand
Lördag 20 februari kl 18:00
LIVE FRÅN PAVILJONGEN I KUNGSTRÄDGÅRDEN

Den Flygande Bokrullen

Den Flygande Bokrullen har precis släppt sitt femte album, In the 20’s. De fördjupar och utvecklar sin stil med galna och infallsrika arrangemang, blandat med traditionell klezmer, huvudsakligen från NYC.

På 1920-talet spelades det mesta av den klezmermusik in, som har format genrens repertoar och definierat musikstilen. Nu är det 20-tal igen och musikstilen fortsätter att leva i nya former. Det här är gammaldags musik men också ny.
Matti Pohjola, som spelar mandolin, tenor banjo och cornet har skrivit fyra av låtarna på den nya skivan. De är inspirerade av gammaldags hårdrock, tidig, oftast svartvit, tecknad film och musik från mindre Asien.

Foto: Petter Berndalen

Lars Ydgren: klarinett
Matti Pohjola: mandolin, tenor banjo, kornett
Arvid Pettersson: piano
Thomas Dawidowski: kontrabas, tuba
Carl Lindecrantz: trummor, barytonhorn

Gustav Johansson: dragspel mm är tyvärr inte med på denna spelning.

MIN KLEZMER
MIRIAM OLDENBURG

Foto: Peter Bothén

Miriam Oldenburg är en klezmerprofil i Stockholm och Sverige. Hon spelar i fryra klezmerband Stahlhammer Klezmer Classic, Klez is More, Peter Bothén Trio och Trio MozkovitZ. Läs mer

Du som följer klezmerföreningens verksamhet hörde henne den 15 december 2020 med Klez is More från Kungsträdgårdens paviljong.
Har du missat den här fina konserten kan du höra den här.
Programmet börjar efter ca 5 minuter 30 sekunder.

Nu börjar en ny serie som under coronapandemin ersätter Klezmerföreningens jamkvällar. Det passar oss bra att börja serien med Miram Oldenburg som gäst. Hon var med och startade jamkvällarna, är en uppskattad pedagog och har också varit föreningens ordförande.

Miriam kommer att berätta om hur hon kom in i klezmergenren, spela musik med några av sina förebilder och inspirationskällor, lära ut en låt som du som har instrument framme hemma kan passa på att lära dig eller du som inte spelar kan passa på att dansa till och försöker besvara alla frågor

Klicka här för länk till låten som Miriam lär ut – noter + Youtube

Istället för JAM
tisdag 16 mars kl 18.00
Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

MIN KLEZMER
SEMMY STAHLHAMMER

Foto Peter Bothén

Semmy Stahlhammer är född in i Klezmermusiken. Hans farfar hade frisersalong i Polen innan 2:a världskriget, där det hängde instrument på väggarna. Hela familjen musicerade och drev också en dansskola. Klezmerlåtarna var en del av en bredare repertoar med tidens dans- och populärmusik.

Semmy blev känd som underbarn på fiol på TV i Hylands Hörna. Han är specialist på Bachs solomusik och har haft en lång karriär på Kgl Operan, där han var förste konsertmästare.

Han har fört arvet från sin familj vidare som ledare av Stahlhammar Klezmer Classic med Isabel Blommé och Miriam Oldenburg. www.stahlhammerklezmer.se.

Under MIN KLEZMER berättar Semmy om sin och familjens klezmermusik, spelar några favoritlåtar och lär ut en av dessa.

Länk till låten som du kan spela med Semmy.

Vi driver serien MIN KLEZMER i samarbete med Paideia folkhögskola.
För att få länken för kvällen behöver du anmäla dig senast 15 mars.

Klicka här för länk till låten som Semmy lär ut – noter + Youtube

Svenska Klezmerföreningen samarbetar med Vargkatten Produktion, Stallet Världens musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och många andra. Vi får stöd från Statens kulturråd, Stockholms stad och i samband med särskilda arrangemang, festivaler mm av många fler.

kulturproduktion