KLEZMER 2021

VI GER INTE UPP!

Vi håller tummarna för att vetenskap och omsorg om varandra besegrar pandemin. Försiktigt återvänder Klezmerföreningen till våra vanliga aktiviteter.

Vi driver 2021-2022 ett särskilt projekt för att inspirera unga att pröva klezmer. Projektet landar i en festival för alla i Stockholm och i Sundsvall under maj 2022. Klicka för att läsa mera.

Kv Arken i Stockholm
18-20 november

Anne Franks Dagbok, gästspel i Stockholm 18 och 19 november Foto: Emmalisa Pauly

Lördag 20 november kl 20 ger Kv Arken konsert på Stallet Världens Musik i samarbete med Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion.
Läs mer och köp biljett på Stallet.st

Kv Arken har i höst släppt sin CD FREKVENS
Annika Jessen, klarinett
Elina Nygren, viola
Anna Thorstensson, cello

Drömsk klezmer med nerv och fokus!
Traditionell klezmer i nedskalad tappning varvas med nykomponerade låtar med intensitet och driv. Med stor närvaro, experimentlusta och nyfikenhet letar de sig in i publikens hjärtan.
Trion bildades hösten 2017 och har tagit sitt namn efter kvarteret de bor och rör sig kring i Malmö.
2021 släpptes deras kritikerrosade debutalbum ”Frekvens”.
Alla tre skriver och arrangerar sin egen musik på var sitt håll och fyller Arken med originalkompositioner och traditionell klezmer. De har en förkärlek för det melankoliska, det drömska och det hudnära.

”Tydlighet och glöd. Det är som om det tänds en liten led-lampa i varje ton som spelas. Musiken är vacker och inbjudande och på samma gång rå i sin nakna känslosamhet.” Sydsvenskan

”Arrangemangen är originella, det märks att musikerna tycker om utmaningar, nyskapande och experimentlusta. … Stämningarna av melankoli och vemod är påtagliga. Musiken har både kraft och tyngd och det är lätt att förstå att den här musiken betyder mycket för många människor…” Lira

Anne Franks dagbok

Torsdag 18 november kl 11:00 och 14:00
Fredag 19 november kl 10:00 och 13:00
Subventionerad pris 50 kr per elev
för skolor i Stockholms stad via Kulan
för skolor i Stockholms län utanför staden via Länsmusiken i Stockholm.
fyra skolföreställningar på Stallet Världens musik. På Scenen skådespelaren Josefin Iziamo och Kv Arken.

Föreställningen berättar om det hemska som mänskligheten är kapabel till och skildrar det vi inte får glömma.

Foto: Emmalisa Pauly

Vi får en nära relation till människan Anne, en ung person med känslor, hopp, humor, rädsla och tro på framtiden. Den berättar också om hur det är att vara en helt vanlig tonårstjej, som längtar, som är kär, som drömmer om att bli författare eller journalist, och som råkar vara jude under andra världskriget.

Tillsammans med Anne på scenen finns klezmertrion Kv. Arken som spelar traditionell klezmer i egen tappning. Föreställningen får på så vis ett musikaliskt uttryck som för oss än närmare Anne Franks liv och öde.

Anne Frank

Anne Franks dagbok är en produktion i samarbete mellan Kv Arken, regissören Helena Röhr och skådespelaren Josefin Iziamo.
De turnérar i Sverige november-december 2021.

Foto: Emmalisa Pauly

Till Stockholm kommer föreställningen i ett samarbete mellan Vargkatten Produktion, Svenska Klezmerföreningen, Stallet Världens Musik och Länsmusiken.
Kontakta Vargkatten Produktion så får du mer information. OBS begränsat antal platser. Skolklasser subventioneras av Länsmusiken (Stockholms län) respektive Kulan (Stockholms stad) Ett fåtal platser kvar.

I mån av plats säljs enstaka biljetter á 200 kr till allmänheten.
Kontakta Vargkatten Produktion om du önskar köpa biljett.

Kv Arken Foto Andreas Paulsson

Foto: Peter Bothén

KLEZMERJAM med
MAX LJUNG

Tisdag 23 november kl 18:00

Klezmerföreningen har återupptagit sina jam. Vårt nästa jam leds av Max Lung känd bl a från Kizelo Mleko. (Vi pausar ytterligare en tid med dans.)
Här kommer finns låtar som Max ska lära ut.
Anmäl dig senast 21 november till Klezmerföreningen så får du info om platsen.


Istället för jam
Tisdag 14 september kl 18.00

MIN KLEZMER
Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

ANNIKA JESSEN

Anmälan till MIN KLEZMER med ANNIKA JESSEN 14 september

Annika Jessen är en av den svenska klezmerscenens mest uttrycksfulla artister. Hon är verksam i två klezmerband – Tummel och Kv Arken. Till vardags är hon lärare på Malmö kulturskola. Lär känna Annika och hennes band Kv Arken som precis släppt en skiva genom att lyssna på P1 Kultur från 21 maj. Här deltar hon först i ett samtal om blåsmusikens svårighet att rekrytera ungdomar och sedan i ett samtal om Kv Arkens nya skiva, Frekvens. Annikas band Kv Arken bildades efter ett initiativ från oss i Klezmerföreningen och Vargkatten till festivalen Klezmer Queens med nästan bara kvinnor på scenen. Det blir också gästspel i Stockholm med Kv Arken, konsert på Stallet lördag 20 november och föreställningar för skolor med Anne Franks dagbok tillsammans med skådespelaren Josefin Iziamo torsdag 18 och fredag 19 november. Läs mer nedan eller på Kulan
På min klezmer berättar Annika om sin väg in i klezmergenren och lär också ut en låt. Förutom med Kv Arken spelar hon med en av Klezmerns stjärnband – Tummel. Här en film från Tummels 20-årsjubileum och längre ner smakprov på Kv Arken.

Länk till låten som du kan spela med Annika.

När vi inte kan träffas för att spela och dansa tillsammans håller vi kontakt med webbsända konserter och jam/seminarier – MIN KLEZMER.

Tisdag 21 september kl 18:00
KLEZMERJAM med
MIRIAM OLDENBURG

Vi är denna gång på Musikaliska,
Nybrokajen 11 (sett från Dramaten, tvärs över Nybroplan)

Jamledare är Miriam Oldenburg. Här är länk till en låt som ni spelar

Dörrarna öppnas kl 17:45 och kommer inte att vara öppna under hela arrangemanget utan enbart till 18:15. Kommer du sent behöver du förvarna eller ringa någon av oss i styrelsen så vi kan hjälpa till att släppa in dig. Vi kanske återkommer med mer information.

Kv. Arken bidrar med traditionell klezmer i egen tappning, ett musikaliskt uttryck som för oss än närmare Anne Franks fantastiska, fascinerande och fruktansvärda öde.

foto Peter Bothén

ÅRSMÖTE OCH JAM
Tisdag 24 augusti kl 18
Jamledare
Miriam Oldenburg

Anmäl dig till klezmerforeningen at gmail.com

Vi skickar info om plats och bjuder på enkel förtäring
tala om ifall du behöver specialmat. Handlingar

Hur säkert är det att träffas? Det finns många olika tankar kring det.
Du som är medlem kan också delta på årsmötet via länk.
Skriv och anmäl dig och ange att du vill ha möjlighet att delta digitalt så skickar vi länken. Vi ska på årsmötet diskutera hur vi ska göra med våra jam under hösten. Tills vidare har styrelsen beslutat att höstens jam inte ska innehålla dans.

Måndag 23 augusti 17:00
Söndag 5 september 13:00
Den Flygande Bokrullen
Klezmer på båt på Stockholms vatten

Kan du inte vänta till november för att höra live klezmer kan du lyssna på promenadkonsert längs Stockholms vatten med Den Flygande Bokrullen. Ja, det är inte musikerna som promenerar utan det är du som får möjlighet att följa en båt som glider fram längs Stockholms kajer.
Två konserter planeras tillsammans med Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion 23 augusti (om vädret är gynnsamt) start ca kl 17 turen går längs Liljeholmskajen, Riddarfjärden, Skanstull, Norr Mälarstrand, Söder Mälarstrand och sedan vänder vid norra Långholmen. Bokrullen kommer att spela klezmer och annan östeuropeisk akustisk musik. Det blir ös!  Nästa gång blir i början av september datumet är ännu ej bestämt. Läs mer – se och lyssna på en provtur – följ denna länk.

”Open-Air Klezmer Jam Sessions – Stockholm”

I sommar blir det återkommande KLEZMERJAM i Stockholms parker från juni till augusti. Du hittar information om evenemangen denna länk. Här finns bl.a. länk till anmälningsformulär. Deltagarantalet är begränsat och följer Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer. När du anmäler dig får du veta plats. Arrangemangen drivs av Valeria Conte i samarbete med Paideia folkhögskola, Klezmerföreningen och Vargkatten Produktion. Välkommen

Här ett Reportage av Lars Epstein från 31 juli 2020
Och 25 minuter lång film av Andrzej Markiewicz från 12 augusti 2020.

Istället för jam
Tisdag 25 maj kl 18.00

Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

PETER BOTHÉN

Peter Bothén foto Kasia Syty

”Jag blev helt betagen i klezmer–musik när jag hörde det amerikanska bandet Klezmorim på Falun Folkmusik Festival 1986. Blandningen av melankoli, det vilda och spontana drabbade mig direkt. Några år senare mötte jag Nisse och Andreas från teater–gruppen Jordcirkus och det dröjde inte länge till vi bildade Sabbath Hela Veckan som 2019 firade 30 år som band.
Klezmer är för mig mer en känsla än teknik och ornament. I musiken känner jag mig hemma!”

Arrangemanget är ett samarbete med Paideia folkhögskola.
Anmäl dig senast 24 maj KLICKA på denna länk

Länk till låten som du kan spela med Peter.

https://player.vimeo.com/video/553459076

Istället för jam
Tisdag 4 maj kl 18

Heléne Don Lind lär ut dans till klezmer i Kungsträdgården Foto Peter Bothén

MIN KLEZMER
HELÉNE DON LIND
Samtal – Föredrag – Dans

Heléne är en av de främsta pedagogerna inom dans till klezmermusik i Sverige. Hon är också artist och turnérar med musik och dansföreställningar för barn och ungdomar. Heléne är lärare på Paideia folkhögskolas kurs: Dans i judisk tradition. Hon har uppfört, koreograferat och undervisat judiska och israeliska danser sedan 80-talet. Heléne är även artist, har uppträtt på många konserter med dansframträdanden och instruktioner på Stallet, Världens musik.

Heléne kommer att berätta om hur hon kom in i klezmergenren, spela musik och dans med några av sina förebilder och inspirationskällor, lära ut en dans du kan pröva hemma och ska försöka besvara alla dina frågor.

Anmäl dig senast 3 maj på denna länk
senast 4 maj får du länk till videosamtalet på Google meet.

KOM MED I DANSEN. Ställ gärna din dator i ögonhöjd
så blir det lättare att följa med i dansen som Heléne lär ut.

Samarrangemang med Paideia Folkhögskola

Istället för jam
Tisdag 20 april kl 18.00

Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

MIN KLEZMER
VALERIA CONTE – Samtalet blir på engelska

Valeria Conte is an Italian clarinettist who discovered Klezmer music in 2006 and immediately fell in love with its soulful and multifaceted melodies. Since then she has been exploring the relationship between the repertoire and Jewish culture, its history and spiritual insights, travelling the world to study with some of the best contemporary klezmorim and taking part in several collaborations in Scandinavia, Europe, and Israel. www.valeriaclarinetta.com

In Stockholm, she is performing and creating music with the trio Valeria’s Klezmer Chariot, leading a Klezmer ensemble course at Paideia Folkhögskola, and writing her MA thesis in Theology and Religion (Jewish Studies) at Lund University researching on the connection that music and prayer have with cultural memory and community identity.

During MIN KLEZMER Valeria will tell us about her way into klezmer music, share some favorite tunes and teach a tune as well as answer questions.

The event is run together with Paideia folkhögskola.
Register before / Anmäl dig senast 19 april

Verksamheten i Svenska klezmerföreningen drivs tillsammans med Vargkatten Produktion. Vi samarbetar kontinuerligt med Stallet Världens Musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och stöds av Statens Kulturråd, Stockholms stad och många andra.

BLI MEDLEM – Läs mer

Historik 2021:

Hör konserten i efterhand
Lördag 20 februari kl 18:00
LIVE FRÅN PAVILJONGEN I KUNGSTRÄDGÅRDEN

https://player.vimeo.com/video/524339945

Den Flygande Bokrullen

Den Flygande Bokrullen har precis släppt sitt femte album, In the 20’s. De fördjupar och utvecklar sin stil med galna och infallsrika arrangemang, blandat med traditionell klezmer, huvudsakligen från NYC.

På 1920-talet spelades det mesta av den klezmermusik in, som har format genrens repertoar och definierat musikstilen. Nu är det 20-tal igen och musikstilen fortsätter att leva i nya former. Det här är gammaldags musik men också ny.
Matti Pohjola, som spelar mandolin, tenor banjo och cornet har skrivit fyra av låtarna på den nya skivan. De är inspirerade av gammaldags hårdrock, tidig, oftast svartvit, tecknad film och musik från mindre Asien.

Foto: Petter Berndalen

Lars Ydgren: klarinett
Matti Pohjola: mandolin, tenor banjo, kornett
Arvid Pettersson: piano
Thomas Dawidowski: kontrabas, tuba
Carl Lindecrantz: trummor, barytonhorn

Gustav Johansson: dragspel mm är tyvärr inte med på denna spelning.

MIN KLEZMER
MIRIAM OLDENBURG

Foto: Peter Bothén

Miriam Oldenburg är en klezmerprofil i Stockholm och Sverige. Hon spelar i fryra klezmerband Stahlhammer Klezmer Classic, Klez is More, Peter Bothén Trio och Trio MozkovitZ. Läs mer

Du som följer klezmerföreningens verksamhet hörde henne den 15 december 2020 med Klez is More från Kungsträdgårdens paviljong.
Har du missat den här fina konserten kan du höra den här.
Programmet börjar efter ca 5 minuter 30 sekunder.

https://vimeo.com/497767980

Nu börjar en ny serie som under coronapandemin ersätter Klezmerföreningens jamkvällar. Det passar oss bra att börja serien med Miram Oldenburg som gäst. Hon var med och startade jamkvällarna, är en uppskattad pedagog och har också varit föreningens ordförande.

Miriam kommer att berätta om hur hon kom in i klezmergenren, spela musik med några av sina förebilder och inspirationskällor, lära ut en låt som du som har instrument framme hemma kan passa på att lära dig eller du som inte spelar kan passa på att dansa till och försöker besvara alla frågor

Klicka här för länk till låten som Miriam lär ut – noter + Youtube

Istället för JAM
tisdag 16 mars kl 18.00
Interaktivt samtal / föredrag / låtutlärning

MIN KLEZMER
SEMMY STAHLHAMMER

Foto Peter Bothén

Semmy Stahlhammer är född in i Klezmermusiken. Hans farfar hade frisersalong i Polen innan 2:a världskriget, där det hängde instrument på väggarna. Hela familjen musicerade och drev också en dansskola. Klezmerlåtarna var en del av en bredare repertoar med tidens dans- och populärmusik.

Semmy blev känd som underbarn på fiol på TV i Hylands Hörna. Han är specialist på Bachs solomusik och har haft en lång karriär på Kgl Operan, där han var förste konsertmästare.

Han har fört arvet från sin familj vidare som ledare av Stahlhammar Klezmer Classic med Isabel Blommé och Miriam Oldenburg. www.stahlhammerklezmer.se.

Under MIN KLEZMER berättar Semmy om sin och familjens klezmermusik, spelar några favoritlåtar och lär ut en av dessa.

Länk till låten som du kan spela med Semmy.

Vi driver serien MIN KLEZMER i samarbete med Paideia folkhögskola.
För att få länken för kvällen behöver du anmäla dig senast 15 mars.

Klicka här för länk till låten som Semmy lär ut – noter + Youtube

Tisdag 26 oktober kl 18:00
KLEZMERJAM med
LARS YDGREN

Klezmerföreningen har återupptagit sina jam och vi ser fram emot att Lars Ydgren, känd från Flygande Bokrullen leder vårt nästa musikjam. (Vi pausar ytterligare en tid med dans.)
Här finns låtar som Lars ska lära ut.
Anmäl dig till Klezmerföreningen för att få info om platsen.

Tisdag 9 november kl 20:00
Musikaliska, Nybrokajen 11
Sonjas Resa
KONSERT OCH BOKSAMTAL

Stahlhammer Klezmer med gäster
samtal om boken leds av Björn Wiman, kulturchef DN

Biljetter inkl bok 220
Barn upp till 13 år 95 kr

Mer information följ länk

Svenska Klezmerföreningen samarbetar med Vargkatten Produktion, Stallet Världens musik, Judiska församlingen i Stockholm, Paideia folkhögskola och många andra. Vi får stöd från Statens kulturråd, Stockholms stad, Region Stockholm och i samband med särskilda arrangemang, festivaler mm av många fler.