Sonjas resa

NÄR? Tisdag 9 nov 20:00
VAR? Musikaliska
VAD? Konsert och boksamtal

Biljetter: Musikaliska. se

I biljettpriset ingår boken
Semmy Stahlhammer om sin mamma Sonja Stahlhammers bok
Stahlhammer Klezmer med gäster
Stahlhammer Orkestern, bestående av Semmy Stahlhammers farfar, farbröder och släktingar grundades 1920 i Polen. De gav konserter och spelade på fester fram till 1939.
Andra världskriget satte stopp för ensemblen. Endast en av medlemmarna överlevde.

Semmy Stahlhammer har varit förste konsertmästare på Kungliga operan i 25 år. Han är känd över hela världen för sina Bachtolkningar. Semmy har  tidigare skrivit en bok, Kodnamn Frisör, som berättar om hur hans far överlevde Andra Världskriget som partisan. Nu släpps Sonjas Resa – genom livet och dödslägren, där Semmy tillsammans med sin mor berättar om hennes livsöde.

Semmy har följt traditionen att spela tillsammans med sin familj

Under kvällen den 9 november, 83 år efter Kristallnatten-  blir det boksläpp, samtal mellan Björn Wiman, kulturchef på DN och konsert.

Medverkande:
Stahlhammer Klezmer:
Semmy Stahlhammer, violin
Isabel Blommé, cello
Miriam Oldenburg, dragspel

Gäster: 
Atida Munthe Stahlhammer, cello
Mira Blommé Stahlhammer, sång
Noomi Blommé Stahlhammer, sång
Simon Blommé Stahlhammer, gitarr

Björn Wiman är kulturchef DN och författare till boken Hatet mot judarna (Fri Tanke 2021)

MUSIK
The Blessing
NigunBeresh
Katz Bulgar
Schindler’s List theme
Happy Nigun
Gasn Nigun
Dybbuk Shers
Avinu Malkeinu
Dona Dona

Om Sonjas Resa – genom livet och dödslägren

1939 då nazisterna invaderar Polen är Sonja Stahlhammer 17 år. Den unga och levnadsglada Sonja född Zysa Mariem Kohn tvingas tillsammans med sin familj och sina släktingar in i Lodz getto där de flesta dör av sjukdomar, svält, skjuts eller deporteras. När gettot likvideras tvingas Sonja och hennes lillebror i överfyllda boskapsvagnar till Auschwitz. Sonja skickas vidare till Ravensbrück, sedan till Dachau, vidare till Mühlhausen och slutligen till Bergen-Belsen. Hon är ensam i sin familj om att överleva kriget och kommer till Sverige svårt sjuk och undernärd.

I Sverige träffar hon Mischa som också berövats sin familj och vänner. I boken Sonjas Resa får vi följa vad en judisk flicka tvingades genomleva före, under och efter andra världskriget. Men också ta del av hur kärleken gav henne livsviljan åter och den styrka och kraft som krävs för att  skapa ett nytt liv i ett främmande land.

”Berättelsen om Zysa Mariem Kohn är en av de mest berörande självbiografiska skildringar jag har läst om hur ett litet barn hanterar obönhörlig förlust, och överlever, själsligt och mentalt. Trots att det är skrivet av den gamla människan befinner man sig så tydligt i den unga flickans sfär.”
Lena Einhorn, författare, filmare; om Sonjas resa.

Sonja Stahlhammer är idag 99 år. Vi hoppas men vågar inte lova att hon är med den 9 November

Vargkatten Produktion i samarbete med Länsmusiken i Stockholm, Musikaliska, Svenska Klezmerföreningen, Lagercrantz Agency, Judiska församlingen och Stahlhammer ateljé